Wednesday, December 30, 2009

Tradare, tradare...da' sa stim si noi!

http://www.gardianul.ro/P%C3%A5ntecele-plin-cu-cai-troieni-al-opozi%C5%A3iei-s151576.html



2009 se termina pseudo-apocaliptic pentru rumani: criza a macinat economia mai dihai cum matreata macina radacina firului de par, epuizarea berbecilor din politica e evidenta, mai ales la nivel neuro-psihic, tradarile se tin lant intr-o atmosfera debusola(n)ta, decrepita si dezarmanta. Cei 3 D de mai sus stau chezasie pentru reusitele anului 2010 pe care, eu unul, nu reusesc sa le decantez. Caractere mari conduc astazi tara mea (cea de nastere, caci cea de adoptie e departe...) spre noi culmi de progres si faliment. Oameni de onoarea lui Mitrea, Sarbu si Oprea imi dau lectii de profesionalism, morala si buna crestere. Mi se strange stomacul de scarba, mi se strepezesc dintii de greata si mi se zburleste pielea la gandul ca as fi putut sa raman prizonierul acestei realitati! In aceste zoaie de decadenta se mai incheie un an! Iar eu ma bucur, in ciuda greutatilor evidente prin care trec, ca sunt peste Ocean, la aproape 8.000 de km! QED!

Constiinta - o incercare de a o defini

http://www.youtube.com/watch?v=UrU_OC5lQWA&feature=player_embedded

Preocuparile noastre introspective au ajuns si la aceasta incercare, fizico-filosofica i-as spune, de definire "non-materiala" a Constiintei!
Interesanta perspectiva...Raman la concluzia ca, cel putin din punct de vedere filosofic, Cunoasterea nu este un proces definitiv...si tocmai in acest mister al descoperirii sta si frumusetea, provocarea, drama Existentei!
Ma contrazice cineva?
Abia astept!
Enjoy this documentary!

Sunday, December 27, 2009

Adevaruri stanjenitoare, prognoze triste!

http://www.cotidianul.ro/antropologul_claude_karnoouh_romania_va_ramane_o_tara_subdezvoltata_fara_putere_externa-105887.html


De un cinism crunt si o sinceritate dezarmanta, deprimanta si aproape imposibil de ingurgitat pentru majoritatea romanilor, Karnoouh pune un diagnostic corect. Chiar daca fatalismul lui nu prea e pe "gustul" meu (eu incapatanandu-ma sa cred ca, totusi, voluntarismul, promovarea valorilor autentice si buna credinta a elitelor pot duce tara pe un drum bun) nu-mi ramane decat sa recunosc validitatea diagnosticului pe care antropologul francez il pune unei tari in deriva, unui popor anomic si schizoid, care nu-si gasesc ritmul, locul si rostul in Europa. Destul de stanjenitor insa pentru intelectualii romani pentru care nici o slugarnicie nu e rusinoasa, nici un pupincurism nu trebuie ratat si nici o tradare nu e atat de paguboasa! Rusinos, dezarmant, contraproductiv!

Wednesday, December 23, 2009

Ati vazut "VINCERE"?

Il puteti viziona aici http://www.filmeonline.org/vincere-2009-film-online/
Cutremurator!!! Povestea, mai mult decat dramatica (exista asa ceva???) a primei sotii a lui Mussolini, Ida DALSER si a fiului ei, primul dealtfel al lui Mussolini, Benito Albini Mussolini!!!
Merita vazut, e deosebit! Nu tin minte sa fi vazut un film atat de dramatic...Sincer...
Si da, "viata bate filmul"!!!
Sunt curios ce parere aveti despre film...:)

Sunday, December 20, 2009

NO COMMENT

"Un tâmpit mai mare ca mine nu există. Să faci 13 ani de temniţă pentru un popor de idioţi ! De asta numai eu am fost în stare..."

Petre Ţuţea

O societate bolnava

Pentru orice cap care sta bine pe umeri, e suficient de instruit, bine orientat, informat si obisnuit sa gandeasca...Romania e o tara in deriva, romanii niste anomici debusolati iar societatea romaneasca bolnava rau de tot! Introspectia asta au facut-o multi inaintea mea in decursul acestor 20 de ani! Palierele de maniefestare a anomaliilor sunt diverse si greu de prins in analiza unui singur text. Ma voi referi insa la unul care mi-a atras atentia in ultimul timp: invatamantul. Si, in particular, ma voi referi la invatamantul superior.

Ruptura dintre invatamantul superior si piata muncii din Romania este atat de evidenta...incat ai impresia ca vorbesti de invatamantul superior din SUA raportat la piata muncii din Benin. Ma intreb, naiv, aproape de limita stupidului...cine mai vrea astazi sa studieze Medicina in conditiile in care cel mai bun debuseu pentru medici raman firmele de medicamente, care, eventual, pe cei mai norocosi, pilosi si dispusi SA RENUNTE EFECTIV LA MEDICINA...ii angajeaza pe salarii decente (plus masina, laptop si telefon mobil) ca Reprezentati de Vanzari? Cine e naivul sa mai opteze pentru Istorie...in conditiile in care, ca profesor de Istorie, mori de foame la propriu? Cine poate fi atat de alienat incat sa mai opteze pentru a studia Dreptul, cand "piata" de absolventi e supra-saturata, extrem de corupta (SIC!), sectara si limitativa? Cine isi mai doreste, astazi, in prag de 2010, sa studieze Geografia cand, dupa absolvire ai toate sansele sa lucrezi ca "agent publicitar" pentru a subzista financiar? Romania ar avea nevoie, poate mai mult ca oricand, de psihiatri si psihologi foarte bine pregatiti! Mai e nevoie sa spun de ce?


In ce ma priveste, Sociologia a fost o facultate "frumoasa", insa "superb" de inutila pe piata muncii...Culmea cinismului (inconstient?) pe care-l manifesta "societatea" romaneasca: sa respinga, ca pe un corp strain, pe cei care "o studiaza", adica sociologii! Culmea meschinariei...sa consideri aceasta categorie de absolventi de Sociologie ca fiind (aproape) inutili pentru societate...Foarte putini dintre colegii mei au urmat "cariera" de sociolog...multi reorientandu-se spre alte domenii...care, horribile dictu, le asigura traiul zilnic! Nu cred ca situatia e mult diferita astazi...Filosofia nu o mai pun la socoteala..pentru ca la ora la care mi-am propus sa o urmez visam cai verzi pe pereti albastri si ma vedeam parte din corpul diplomatic in cativa ani de la absolvire...Cu 2 diplome universitare...am fost, timp de 2 ani, un somer (de lux???) sarac, frustrat si complet dezarmat intr-o tara bolnava dincolo de orice evidente, corupta prin definitie si aliena(n)ta prin "calitatile" exceptionale ale membrilor ce o compun...

PS Sincer...daca as avea 18 ani...si ar trebui sa optez pentru o facultate...singura optiune care mi se pare acum decenta si cu o (eventuala) deschidere pe piata muncii...ar fi aceea de limbi straine (engleza/franceza).
Iar daca ar fi sa optez pentru o meserie...cred ca nu as ezita si as alege cu ochii inchisi mecanic auto!

Ce vremuri...

Tuesday, December 15, 2009

Romania captiva! Halucinant, ireal, devastator!!!

http://www.urbaniulian.ro/2009/12/04/discutie-incendiara-piata-imobiliara-romaneasca-se-va-prabusi-in-2010-afla-cine-sunt-cei-care-trag-sforile-din-umbra-pentru-a-cumpara-pe-nimic-activele-majore-ale-romaniei-in-2010-cum-au-fost/



Nu mi-e clar daca interviul a fost luat "pe bune" sau e un "scenariu" pe care, cinic, Urban Iulian il arunca pe piata! Sa fie doar paranoia sau cinism? Cine poate sa decanteze "afacerea" asta?


"Complexul lui Voda"

Istoria, mai veche sau mai noua a romanilor e sufocata de acest "complex al lui Voda". Voda le rezolva pe toate, el este calea, lumina si adevarul...el imparte binele si raul (nu inainte de al si defini exhaustiv), el da recompense si pedepse, Voda atotputernic alunga turcii, da plebei butelii, bilete de tratament si mancare la ratie, Voda salveaza natiunea de la saracie, apocalipsa si depresie, Voda e in tot si in toate, intruchiparea potentei absolute si a gandirii universale infailibile!
Pe acest calapod de gandire si-au construit romanii ultimele secole...Trist e ca in prag de 2010 acest calapod de gandire e mai viu ca niciodata. Locul lui Voda a fost luat de presedinte...caruia bizonimea ii confera (pe ce baze/premise?) puteri absolute! Dezamagirile nu vor intarzia sa apara, insa ele sunt repede uitate caci, nu-i asa, cei prosti dar multi vor avea nevoie de un alt Voda, mai curat, mai uscat, mai bun de adorat!
Ciclicitatea acestei monstruozitati ma face sa cred ca progresul social inseamna mult prea putin decat ne imaginam...si ca acest "progres" inseamna, (dincolo de tehnologie si un anumit progres material)...un regres, o vesnica revenire, atavica, la o nevoie psihica regresiva: Mesia, cu toate functiile lui!
Iata cum timpul devine o variabila irelevanta pentru ceea ce, indeobste, numim progres...daca si americanii...in ciuda avansurilor tehnologice...au si ei nevoie de un Voda, pe care l-au intruchipat in persoana adulatului Obama. Ce ridicol...
Mi-e teama ca in loc de "hope and change" vor primi "hoax and chains"!
In ce-i priveste pe romani...cred ca nici "hoax and chains" nu vor pupa...caci Voda (cel in varianta romaneasca) nu va avea bani nici pentru astfel de "bunatati"!
Ma insel?

Paradoxuri

Stiti care este "paradoxul lui TREBUIE"? Daca TREBUIE ca ceva sa existe...inseamna ca acel ceva nu exista inca...ori in momentul in care exista...acel ceva nu mai TREBUIE sa existe!
De retinut...Mai ales atunci cand ii spunem cuiva ce TREBUIE sa faca/dreaga/spuna...
Parerea mea...:-)

Friday, December 11, 2009

Romania - criza democratiei vs criza totala

Asa cum exista acum, in prag de 2010, plus/minus cateva teritorii redobandite/pierdute dupa cel de-al doilea razboi mondial...Romania "reproduce" proiectul elitei politice de la 1918. Practic de atunci se poate considera ca stat, in 1918 reusindu-se unirea Romaniei cu Transilvania. Daca gresesc, sa ma corecteze domnul Lucian BOIA. In cei 91 de ani de existenta...Romania a experimentat prea putina democratie. Perioada interbelica a fost dominata de autoritarisme, de explozia extremei drepte, aparitia si functionarea (la inceput clandestina) a Partidului Comunist (1921), "dictatura" lui Carol al II-lea, razboiul, apoi dementa comunista de 45 de ani...Practic dupa Decembrie 1989 romanii au incercat gustul democratiei, "originale" - la sugestia si indicatiile pretioase ale tovarasului Ion ILIESCU. Prea putin...Nesemnificativ chiar! Cei 45 de ani de dementa comunista au insemnat, pe rand: suprimarea fizica a elitelor in inchisorile comuniste, criza morala, criza economica, decredibilizarea totala! Mult mai grav este faptul ca aceste procese s-au inmultit si s-au acutizat, chiar cronicizat dupa 1989! Dovada? Ineficienta actului de guvernare, paranoia sociala generalizata (vezi actualele alegeri prezidentiale), reflexe autoritariste, coruptie endemica si generalizata, debusolare administrativa, criza economica perpetua, clivaje sociale ireconciliabile, faramitare politica, decredibilizare atat la nivelul institutiilor politice (Parlament, Guvern, Presedentie) cat si decredibilizare in plan international. "Arondarea" mai mult fortata in spatiul euro-atlantic nu a adus schimbari de substanta! Romania si romanii sufera, printre altele, de aceeasi boala a formelor fara fond. Sau, intr-o forma mai atenuata, de forme improprii pentru un fond la fel de impropriu. Nici nu cred ca ar mai fi fost nevoie de actuala criza economica, Romania se afla deja intr-o criza economica proprie. Nici nu vreau sa ma gandesc ce urgie se va abate asupra Romaniei din Ianuarie 2010! Democratia romaneasca, "originala" sau nu...se afla in criza! Cine e de vina? Protagoras, pentru ca a spus "omul este masura tuturor lucrurilor"! Si mare dreptate a avut!
Spun si eu, un plagiator al sofistului: "romanii sunt masura crizei totale in care se afla"!
Sa le fie invatatura de minte!


PS Asa au abordat romanii actuala criza financiara!

NO COMMENT!


Monday, December 7, 2009

Viitorul de aur al GERMANIEI!

Oare ce crede Frau Merkel despre asta http://www.youtube.com/watch?v=YsS16vyVppg&feature=player_embedded ???
Nu am o adresa de e-mail, ca i-as scrie...

Thursday, December 3, 2009

De ce refuz sa mai votez?

  • Ultima data cand mi-am exercitat dreptul de vot a fost in 1996, la alegerile generale din toamna. Atunci am votat cu Nicolae MANOLESCU (presedinte) si ANL (Alianta National Liberala) - cred ca asa se numea pseudo-formatiunea care il sustinea!
  • Refuz, de atunci sa mai votez! Practic, consider ca nu mai am cu cine!
  • Nu mai votez pentru ca romanii (ca natie) si politicienii romani (ca actori politici) s-au decredibilizat total!
  • De 20 de ani...sunt aceleasi fete ridicole, isterice si incompetente care pretind ca vor binele majoritatii romanilor! Caraghios, ridicol si contraproductiv!
  • Atata timp cat selectia resurselor umane se face pe criterii de apartenenta la un clan/partid, spaga, relatii ultra-personalizate si nu pe minime competente...clasa politica va balti in aceeasi mocirla! Societatea romaneasca...la fel!
  • Iluzia schimbarii IN BINE a stat, ani de zile, in generatiile tinere! MARE DEZAMAGIRE! Tinerii, odata ajunsi in pozitii cheie, au copiat la indigo soparlele carnivore batrane, comportandu-se ca atare! Trist...:(
  • Nu cred ca (mai) am vreo responsabilitate, nici macar morala, fata de niste oameni (politicienii romani) pentru care eu unul nu contez! N-am vazut NICI UN POLITICIAN ROMAN RASPUNZAND (IN FATA JUSTITIEI) PENTRU FAPTELE SALE DE CORUPTIE, TRAFIC DE INFLUENTA, SANTAJ, ETC...
  • Refuzul clasei politice de a se reforma, reorganiza doctrinar in 2 mari partide (pe modelul celor din SUA de exemplu...), ineficienta deciziilor politice, debusolarea administrativa si masurile economice complet injuste ma fac sa cred ca Romania e o tara in deriva iar romanii, in marea majoritate, niste anomici apatici fara busola...
  • Obsesia (aproape patologica) a politicienilor romani pentru imagine si NEGAREA REALITATII este dovada cea mai clara de schizofrenie politica si sociala de care dau dovada! Din pacate, acest comportament se perpetueaza de 20 de ani...
  • O clasa politica faramitata, etern conflictuala, cu oameni de calitate indoielnica nu va fi capabila NICIODATA de ceva constructiv! Este, de fapt, oglinda unei societati bolnave!
  • QED, ca in demonstratiile matematice!