Saturday, July 31, 2010

Minciuni periculoase

Una dintre minciunile realmente periculoase, pe care am auzit-o destul de des in ultimii ani este:..."statul roman a investit in tine...te-a scolit...pe gratis...si tu emigrezi"...Aceasta porcarie mincinoasa a fost repetata isteric de mai multi prieteni, intr-un soi de imbecilitate ce reproduce, inconstient, politica meschina dorita de deontologii puterii.
O sa demonstrez, plecand de la situatia mea, de ce aceasta "teorie" este nu numai o minciuna periculoasa, dar si o stratagema extrem de parsiva a puterii.

."Statul roman a investit in tine...si tu emigrezi" este o minciuna periculoasa. Este o minciuna pentru ca daca, intre-adevar, statul roman ar fi investit in mine...ar fi fost primul interesat sa-si recupereze investitia! Ceea ce, din pacate, nu s-a intamplat! Ba dimpotriva! Dupa terminarea studiilor...am fost mai bine de 2 ani somer, primind ca ajutor de somaj o suma umilitoare, o batjocura, din care nu puteam nici sa imi asigur mancarea pe o luna, dara-mi-te sa mai traiesc!!! Ca sa nu mai vorbesc de dificultatile ulterioare in a-mi gasi un loc de munca...

Cu alte cuvine...statul roman nu a dat 2 bani pe mine, niciodata,  in ciuda "investitiei" pe care a facut-o!!! Ceva nu se leaga nu? Evident ca nu se leaga...pentru ca daca "statul roman", prin autoritatile sale competente (centrale si locale) ar fi considerat ca a investit in mine....m-ar fi cautat si-n "gaura de sarpe" si m-ar fi pus in valoare. Ar fi stors tot ce se putea stoarce din potentialul meu, atata cat exista la ora respectiva. Nu a facut-o! De unde si concluzia logica: statul roman nu m-a considerat "o investitie care trebuie recuperata". Si m-a lasat, fara nici un regret, sa emigrez. La fel s-a intamplat cu mii, zeci de mii de romani ca mine, absolventi de studii superioare, oameni care ar fi putut sa ofere mult(e) societatii romanesti si pe care statul roman "i-a vandut" Occidentului asa cum si dacii isi vindeau copiii (conform "Istoriilor" lui Herodot). Nimic nou sub soare, nu?
Ce coincidente stranii...la mai bine de 2000 de ani de la insemnarile lui Herodot!

Am spus ca aceasta idee a "investitiei" este o minciuna. Da, dar mai este ceva. O stratagema extrem de parsiva a puterii, (actuale si trecute) de dupa 1989. O stratagema parsiva prin care se incearca inducerea sentimentului de vinovatie in randul celor cu studii care vor sa emigreze. Un fals sentiment de vinovatie dealtfel, pentru ca el nu ar trebui sa existe si nu este fundamentat pe nici o argumentatie pertinenta. Cei care se gandesc sa emigreze....trebuie sa se simta vinovati fata de "statul roman care a investit in ei" iar ei, nerecunoscatori, tradeaza increderea statului roman si isi vand priceperea altui stat. Ce porcarie ieftina, tipic romaneasca, primitiva si fara nici o noima.
Politicieni si deontologi romani (lingai interesati ai puterii!), nu asa se pastreaza oamenii de valoare in tara...cu siretlicuri de 2 bani si minciuni crosetate in laboaratoarele dezinformarii oficiale! Nici vorba...Sigur ca cei mai slabi de inger vor ceda...insa cei hotarati vor pleca. Mai trebuie sa spun de ce? Cred ca e inutil!

Si inca ceva..."There ain't no such thing as a free lunch!" spune un proverb american
Ii las pe deontologii puterii sa faca traducerea...poate le vine mintea la cap!




PS Cnsider aceasta minciuna periculoasa...asa cum am si formulat titlul articolului...pentru ca ea nu se poate compara cu minciunile nevinovate ale unui copil de 5 ani! Ea este o minciuna "consimtita", parsiva si extrem de bine directionata. Este creatia unor indivizi demonici, tot timpul in slujba puterii politice, (indiferent care ar fi ea), de unde isi trag foloase cat pot si fac jocul meschin in detrimentul multor oameni de valoare. Sa ne mai miram ca Romania arata astazi cum arata?







2 comments:

  1. iata ce zice deontologu din mine:

    "statul roman nu a dat 2 bani pe mine, niciodata, in ciuda "investitiei" pe care a facut-o"

    de acord partial. statul roman nu e foarte bun in a-si recupera investitiile in general, nu doar cu oamenii pe care ii pregateste profesional gratis. Dar de aici si la a spune ca nu a investit statul roman in tine e cale lunga.

    "Si m-a lasat, fara nici un regret, sa emigrez."

    de acord din nou. Statul roman de astazi nu incalca drepturile omului (sau, hai s azicem nu in utimu hal, nu cu rea credinta). Asta spre deosebire de corporatia la care te angajezi ca proaspat absolvent si care iti pune jugul de gat si te leaga pe 3 ani (semnezi clauze ca nu vei pleca din firma ori platesti xxx $ firmei pe motiv ca te-au trimis in traininguri si au irosit bani pe tine). Vezi doamne, nu e suficient ceea ce stii din scoala. Cel putin in domenil meu electronica / calculatoare e complet fals. Scoala te invata suficiente pt ca firma sa nu aiba nevoie sa te re-socleasca ea. Dar, deviez.


    "si pe care statul roman "i-a vandut" Occidentului asa cum si dacii isi vindeau copiii"

    Inca o data, a fost alegerea ta sa pleci, nu te-a vandut nimeni asemeni copiilor daci.


    In fond, observ o oarecare iritare pe aceasta tema din partea ta. Inteleg ca au venit unii si ti-au reprosat ca ai emigrat in loc sa pui osu in tara. Si pe mine m'ar fi deranjat argumentul care este cam prost ales.

    Daca nu iti pasa de locurile natale si nu ai gand de a reveni, iti urez numai bine. Daca totusi nu ai gasit raiul pe pamant acolo unde ai ajuns poti macar sa iei sfatul acesta: mergi la vot si pune stampila pe langa orice casuta din buletinul de vot. Si propaga sfatul.

    Nu poate exista oferta acolo unde nu e cerere. Daca nu da nimeni nici un semnal, de unde sa stiu eu ca am o oportunitate de a imi crea un partid care sa reprezinte o alternativa viabila partidelor cripto-comunistilor ? De unde sa stiu eu ca romanii vor schimbare si ca le pasa ?

    ReplyDelete
  2. @kellogs

    Daca-mi demonstrezi, cu cele mai pertinente argumente, ca statul roman a investit in mine...te cred! Sa nu-mi spui de "invatamantul gratuit" ca nu atunci nu te mai cred!

    Asta e, probabil, cea mai credibila minciuna comunista in care INCA mai cred multi si astazi!
    Parintii mei au platit o groaza de bani! Fie direct (celebrul fond al clasei sau meditatiile private care, fie vorba intre noi, erau necesare avand in vedere dezinteresul generalizat al profesorilor la clasa!) fie indirect (taxe si impozite din care, evident, erau platiti invatatorii si profesorii). Mai adaug aici porcaria cu "sticle si borcane" (bani sub alta forma, nu?), protocoalele de sfarsit de an (mi se face rau numai cand ma gandesc!), uniforma obligatorie (ca deh, trebuiau intretinute si fabricile falimentare de confectii, nu?), rechizitele (inclusiv manualele scolare, cumparate chiar din clasele I-IV), muncile patriotice (ce denumire imbecila btw), muncile agricole fortate care te umileau, iti furau copilaria, te faceau sa urasti totul.
    Sa mai spun? Nu cred ca are sens...

    Mda, cred ca ar fi fost interesant ca statul roman, macar ala de dupa 1989, sa se comporte ca multinationalele! Insa nu ca toate, ci doar ca cele performante. Cu unele amendamente insa: celebra paradigma "stick and carrot" sa suporte modificari. Adica "stick"-ul sa nu fie NUMAI un instrument de represiune in mana statului, ci mai degraba un instrument de corectie...iar "carrot"-ul sa nu fie doar o himera, ci o recompensa REALA care sa poata hrani pe toata lumea. Cred ca altfel ar fi aratat Romania azi!
    Din pacate insa, labilul stat roman (dificil de definit astazi!) si-a dat cu stangu' in dreptu' astfel incat azi, in prag de 2011, se afla in prag de faliment!
    Cine e de vine? Cei care au emigrat? Nu cred...

    Cat despre vot...am explicat aiti

    http://dorubarbu.blogspot.com/2009/12/de-ce-refuz-sa-mai-votez.html

    de ce nu mai votez!

    Revin.
    Sanatate si numai bine!
    Doru BARBU - Montreal/CANADA

    ReplyDelete