Tuesday, November 23, 2010

Dreptatea lui Francis BACON

"Stiinta si puterea omului sunt unul si acelasi lucru" spunea unul dintre fondatorii filosofiei stiintei, Francis BACON.

Ca lucrurile stau asa...au dovedit-o natiunile care au pus stiinta (si nu superstitiile), rezultatele muncii (si nu munca in sine), promovarea valorilor autentice (si nu a nepotismelor)  pe primul loc!

Limitele de cunoastere (prezentate magistral de catre Alexandru MIRONESCU in "Limitele cunoasterii stiintifice") ne atrag atentia asupra atat a failibilitatii stiintei (data de greselile directe/indirecte umane) dar si asupra riscurilor de a contrabalansa inspre superstitii obscurantiste.

Din pacate, popoarele care au "ales" calea superstitiilor au ales si calea subdezvoltarii.

Iar studiul acesta subliniaza, cum nu se poate mai bine acest aspect, condensat in fraza
"O naţiune are cu atât mai multe şanse de dezvoltare economică, de prosperitate individuală şi de împlinire a principiilor democratice cu cât mai mulţi cetăţeni şi conducători ai săi dispun de un stoc minim acceptabil de cunoaştere ştiinţifică."


Va las sa cititi studiul si sper sa intelegeti:
1) de ce romanii sunt unde sunt si traiesc ceea ce traiesc...
si be) de ce BACON avea dreptate\




PS Din pacate, Stiinta este destul de des pusa sub semnul intrebarii prin frauda consimtita, acest articol explicand tarele "societatii stiintifice" si capcanele actuale privind predictia stiintifica.

No comments:

Post a Comment