Multa vreme m-am intrebat: "...pe ce lume traiesc cei care conduc / au condus Romania in ultimii 21 de ani"?
Mi-e greu sa dau un raspuns...Cu siguranta, nu traiesc pe lumea reala reprezentata de teritoriul Romaniei, de populatia decrepita in scadere dramatica, de multiplele realitati romanesti fara nici cea mai vaga legatura una cu cealalta.
PRIMUM VIVERE, DEINDE PHILOSOPHARI spune un proverb latin pe care romanii, "popor latin", deh, nu l-au auzit, nu il inteleg si nici nu le pasa de semnificatia lui!
Lor, "elitelor" romanesti, intelectuali de vaza, le pasa de doctrine si de toata cohorta de dezbateri logoreice penibile si fara nici o finalitate.
Debusolarea si-a gasit culcusul in Romania si ea pare mai acuta ca oricand.
Se pare ca rumanii sunt mai aplecati spre trancaneala doctrinara decat spre eficienta guvernarii!
Dealtfel, la cum arata Romania, e evident acest lucru! Mai putin conteaza o coagulare a partidelor, mai putin conteaza eficienta guvernarii (atat in administratia centrala cat si in cea locala), mai putin conteaza dezvoltarea tarii, infrastructura, eficientizarea serviciilor publice, etc…
Ceea ce conteaza, evident, E TRANCANEALA DOCTRINARA. Baba Floare din Uihei (jud TIMIS) exact asta si vrea, doctrine!
Te doare capul si nimic mai mult…
Orice dezbatere “doctrinara” in Romania ultimilor 21 de ani e puerila si lipsita de orice finalitate. Revenim ciclic, ca intr-o psihoza maniaco-depresiva, la aceleasi tare ale societatii romanesti: FORMELE FARA FOND.
Partidele ultimilor 21 de ani AU COMPROMIS PE TERMEN FOARTE LUNG ideea de doctrina. Singura “doctrina” valabila in Romania este “ciolanismul” si acoperirea finantatorilor (lobby-stilor) din partide cu contracte grase (de regula contracte foarte grase cu statul roman, adica pe banii fraierilor de contribuabili).
In rest, NIMIC NU CONTEAZA!
Impartasesc punctul de vedere al istoricului Lucian BOIA exprimat in “Mitul democratiei”. Concluzia istoricului roman este ca DEMOCRATIA E UN MIT si ca ceea ce traim in prezent este o PLUTOCRATIE LIBERALA CU ANUMITE TENTE SOCIALE.
Romania nu face exceptie. Regimul politic in Romania este un simulacru de democratie (alegeri organizate catastrofal, alegatori cumparati cu 1 kg de zahar), este o combinatie bizara de oligarhie si plutocratie ambele cladite pe un sistem mafiot/clientelar.
Restul…e logoree!
Monday, February 7, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
problema formei fara fond este veche in Romania… cel putin de pe vremea Junimii care critica reformele liberale… daca nu cumva de mai inainte.
ReplyDeleteNu avem prea mult de ales… Liberalii in perioada post-Cuza au preferat sa creeze forme in contextul unui fond cu totul precar sau quasi inexistent, in speranta ca acest fond va creste si va umple formele… Si liberalii nu au gresit prea mult.
in conditiile politicii autohtone de azi nu ne ramane, ca alegere individuala, decat sa cautam acele forme polite care au cat de cat un fond (doctrinar si de resurse umane) cat de cat satisfacator cerintelor nostre si, participand nu numai prin vor la viata politica, sa facem formele respective sa se umple de fondul necesar.