Wednesday, December 29, 2010

Sa dam apocalipse la tot poporu'!

Umanitatea, prin oamenii ce au facut/fac parte din ea, s-a automutilat de-a lungul timpului cu o groza de scenarii apocaliptice. Unul mai grotesc, mai nerealist, mai caraghios decat celalalt. Unul mai stupid (decat celalalt) si mai aproape de patologiile ce o caracterizeaza.

De la varianta biblica a potopului lui Noe, la obsesia anului 1000, apoi a anului 2000....pana la scenariile unui razboi nuclear, condimentate mai apoi cu varianta moderna a potopului lui Noe ("incalzirea globala" - cresterea nivelului oceanelor, catastrofe naturale provocate de "fenomene naturale extreme") si, in fine, "pudrate" cu scenariile unor invazii extraterestre...toate scenariile apocalipsei au dat gres. Ele s-au consumat DOAR in mentalul/imaginarul colectiv, fara nici o relevanta, fara nici cea mai vaga legatura cu realitatea. Confuzia imaginarului cu realul nu este noua (ea a fost deseori subliniata de istoricul Lucian BOIA in cartile sale). Se pare insa ca ea este parte integranta a modului in care oamenii isi croseteaza viitorul prin intermediul scenariilor cu parfum de apocalipsa si condimente biblice.

Recentele proroociri ale "sfarsitului lumii" ne condamna, evident, in imaginar, in nefastul an 2012, la un nou sfarsit. Apocalipsa amanata si-a gasit, iata, anul preferat: 2012. Nu e departe si ma gandesc ca o groaza de oameni, "slabi de inger", sunt de pe acum paralizati de frica cu gandul la fatidicul 2012.
Ar fi caraghios daca nu este de-a dreptul ridicol acest stil de autoflagelare pe care omenirea si-l autoimpune. Multi sarlatani de ocazie, in pielea regizorilor hollywood-ieni, storc carute de bani din scenariile apocaliptice, pe care mai apoi le vand, sub forma de film, tuturor celor insetati de astfel de aberatii ciclice, foarte apropiate ca manifestare de psihoza maniaco-depresiva.

Scurgerea, de-a lungul timpului, a scenariilor apocaliptice (fara manifestare concreta, evident!) a fost analizata intr-o maniera eleganta, detasata si usor cinica in "Sfarsitul lumii - o istorie fara sfarsit"
Fara complexe, prejudecati sau false pudori, Lucian BOIA trece in revista scenariile apocaliptice ale umanitatii, sub diferitele lor forme de manifestare. Dincolo de ridicolul pe care aceste scenarii il starnesc autorului, ramane o particularitete demna de luat in seama: nici un scenariu nu distruge lumea definitiv, nici un scenariu nu este ultimul. Toate sunt incomplete si, prin "generozitatea lor", lasa lumii inca o sansa. Fiecare scenariu are grija sa "protejeze" o minoritate norocoasa care, nu-i asa, scapa de urgia devastatoare a apocalipsei si ea, minoritatea, va sta la baza unei lumi noi, mai dreapta, mai prospera, mai curata.

Mitul progresului, al reinventarii lumii pe alte baze trece, neaparat, prin scenariile devastatoare ale apocalipselor incomplete. In imaginarul colectiv, ele au functia de regenerare a umanitatii pe noi baze, cu siguranta mai bune, cu siguranta mai drepte, mai putin discriminatorii. O lume noua, lipsita de viciile lumii actuale, se va cladi pe ruinele lumii vechi. O lume corupta, profund nedrepata, inegala si autodistructiva. O lume care "are datoria" de a face loc unei alteia. Mai buna, mai prospera, mai atenta cu fiecare dintre noi!


"Moartea este urmata astfel de renastere, intr-o istorie care tinde sa se desfasoare ciclic. De ce aceasta inversunare de a distruge lumea si a o recladi pe baze noi? Intrebare cu atat mai actuala cu cat suntem inca sub semnul anului 2000, cu intregul sau cortegiu de amenintari reale sau inchipuite."

Lucian BOIA - "Sfarsigul lumii - o istorie fara sfarsit"


PS Variantele moderne, enervant de prezente in presa (scrisa, audio-vizuala, Internet)...bat campii pe un palier pseudo-stiintific al apocalipsei, anume apocalipsa energetica in variantele ei cele mai caraghioase (criza petrolului, a gazelor naturale, a apei, a energiei electrice, etc...)

Ma intreb...pe cand o apocalipsa a prostiei? Insa nu una partiala, ca toate apocalipsele de pana acum, ci una definitiva! N-ar fi rea, nu?
:-)

No comments:

Post a Comment