Sunday, December 5, 2010

Razboiul verde impotriva aurului negru

Isteria compulsiva impotriva aurului negru are o vechime de cel putin 40 de ani. Adica de pe la inceputul anilor '70, atunci cand mintile apocaliptice ale celor din Clubul de la Roma au crosetat scenariul apocaliptic al crizei resurselor (cu referire directa la petrol si gaze naturale).

"Opriti cresterea economica" spuneau ei, deontologii multilaterali ingustati (la minte), pentru ca, vai, daca vom continua in actualul ritm (cel al cresterii economice de la inceputul anilor '70)...vom "secatui" resursele de petrol si gaze. Ca nu e asa...o dovedeste, fara nici un soi de efort suplimentar, realitatea sfarsitului de an 2010, realitate din care putem sustrage ideea simpla ca petrolul si gazele se incapataneaza sa existe din belsug!
Apocalipsa energetica a celor din Clubul de la Roma a fost demontata magistral de reputatul istoric Lucian BOIA in ultimul capitol al cartii "Omul si clima".

Lor, deontologilor apocalipsei energetice, li s-au alaturat (daca nu cumva s-au desprins din aceeasi clisa intelectuala...) miscarile ecologiste, "eco-nazis", obscurantistii comunisti rebotezati, resapati, recolorati in verde.
Fie ca sunt organizati frumos in partide politice, fie ca au adepti neinregimentati, ei sunt dusmanii declarati ai economiilor dezvoltate si "iubitorii" taxelor multe si inutile (vezi "carbon tax", "emission tax", etc...). Ei sunt cei care viseaza la o lume fara masini, fara avioane, dar cu biciclete! Vai, ce frumos...miraculos....mirobolant si generos...

Studiu de caz: masinile electrice - visul erotic, defularea "intelectuala", proiectia actelor ratate...ale unor ratati!

Subiectul asta e vechi, insa plin de minciuni...Parerea mea...
S o luam pe rand:

1) In prezent, pretul barilului de petrul brut (1 oil barrel = 158.987295 liters) este de 89.44 $
http://www.oil-price.net/
Un calcul simplu ne duce undeva la 56 centi/litrul de petrul brut (crude oil). Ceea ce, sa ma iertati, este absolut decent.

Oh, ca ar fi de dorit sa fie mai ieftin...DA!
Mi se pare, totusi, extrem de bizar ca lumea nu se revolta (de ce oare???) cand o sticla de apa chioara de 750 ml (deci nici macar un litru!!!) costa, in Jean-Coutu (retea de farmacii din QC/Canada), 1.39 CAD sau 1.49 CAD (ma refer la apa minerala Perrier). Ca sa nu mai spun ca, la un inventar mai vechi am vazut, tot intr-un Jean-Coutu, nu stiu ce bautura (era un suc...) la sticle de 331 ml care costa peste 3 dolari!!!

Sa fim seriosi...daca vom compara efortul/costul de extractie al unui litru de petrol brut...cu efortul/costul de a imbutelia o sticla de 331 ml cu un lichid colorat...Comparati si voi cele 2 eforturi/costuri si apoi raportati-le la pret! Ca sa nu mai spun ca, recent, tot la un inventar, am vazut intr-un IGA...ciocolata, la 125 g...la incredibilul pret de 7.49 CAD!!! De ce nu se revolta nimeni din cauza acestui pret???


Pai...(vor spune posesorii de cutii craniene bantuite de vid)..."de ciocolata nu ai nevoie zilnic, in schimb de benzinta da"!

Ahaaaaaaaaaaa, asa deci! Cand produsul devine "valoros"...adica...o vaca buna de muls...hop si cioclii se gasesc sa faca lobby/contralobby! Asa deci...Mda, stiam! Soarecii...la cascaval trag!

2) Nu pretul petrolului brut e mare, ci lacomia si nemernicia guvernului, care taxeaza tot ce misca!!!
Vezi noile cresteri de taxe la nivel local in Montreal...prin bunavointa primariei si a dementilor ce o conduc, vezi noile cresteri de tarife la STM, etc...
Putini stiu, probabil, ce platesc ei la pompa
Iata aici http://retail.petro-canada.ca/en/fuelsavings/2132.aspx
Cu alte cuvinte...din pretul final, la pompa, guvernul ia 32 % taxe, adica aproape de 11 ori  mai mult decat profitul companiei (3 %)...dar lumea injura invariabil compania!!! Culmea, nu guvernul!!!
NO COMMENT!

3) Nu cred in masinile electrice. Razboiul asta mediatic (de fapt un lobby al "ecologistilor" si, in acelasi timp, un contra-lobby, tot al lor, impotriva industriei petroliere) face parte din nebunia declansata de ei acum vreo 35 de ani cu "incalzirea globala"!
Nebunie despre care am scris si eu aici http://dorubarbu.blogspot.com/2010/12/cand-presa-devine-4-minciuna-in-stat-ii.html
Povestea cu "bio-combustibilii"
http://www.youtube.com/watch?v=j9QQcP_Y1II&playnext=1&list=PL725641931024E951&index=42
tot ei au lansat-o...dar acum o dau intoarsa, "ca la Ploiesti"...si se isterizeaza la maxim cu masinile electrice. Pentru ca argumentele contra "bio-combustibililor" au distrus mitul "ethanol"-ului...
In curand va fi demontat si mitul masinilor electrice...Mai putin...:)))

Ia uitati-va aici http://www.examiner.com/environmental-policy-in-national/the-myth-of-electric-car-as-pollution-free

Care masini electrice, fie vorba intre noi, dupa ce ca arata ca porcul dpdv al design-ului, nu sunt deloc fiabile. Despre cat sunt de "nepoluante"...ganditi-va la bateriile electrice, la industria miniera si la extractia de litiu, la cum se vor recicla (oare) bateriile folosite. O MARE MINCIUNA deci povestea asta cu "masini electrice".

Politicienii americani (sustinatori "dezinteresati" - ce induiosator! -  ai aberatiilor "eco-nazis") mint de ingheata Potomac-ul. SUA nu depind de petrolul din Middle East pentru ca cea mai mare parte a petrolului brut din SUA vine din....CANADA!
Iata aici: http://www.eia.doe.gov/pub/oil_gas/petroleum/data_publications/company_level_imports/current/import.html

Ar mai fi multe de spus...dar are sens? Te asculta cineva?








1 comment:

  1. Misto, misto! In plus, masinile electrice nu functioneaza iarna. Ha :) Iar adevaratele cifre despre rezervele de petrol le tin secrete pentru ca daca lumea ar sti ca este petrol pentru urmatorii 100 de ani, cel putin, atunci pretul petrolului ar lua-o la vale vertiginous, la fel si taxele si accizele guvernului pe litrul de benzina de la pompa. Asa ca...

    ReplyDelete