Friday, December 3, 2010

Cand presa devine a 4-a minciuna in stat (II)

Spusa lui Goebbels "spune o minciuna la infinit si ea va deveni adevar" pare ca a ajuns (a fost asa dintotdeauna?) paradigma de functionare a presei actuale.
Exemplul cel mai la indemana (pentru mine cel putin) pe care as putea sa il aduc in sprijinul acestei afirmatii este isteria mediatica intitulata pompos "incalzirea globala". Am mai scris aici despre asta!
Aceasta minciuna evidenta, spusa la infinit, a devenit un adevar in mintile multora. O minciuna care a trecut de onorabila varsta de 35 de ani, pentru ca ea dateaza de pe la inceputulul anilor '70, mai bine spus de prin 1975.

Culmea, ea a fost precedata de o alta minciuna, sustinuta tot de presa, anume "racirea globala" ("global cooling"). Dintre cele 2 isterii (sustinute pe bani multi de mass-media), se pare ca prima a avut, are in continuare castig de cauza, asa cum afirma si istoricul Lucian BOIA in excelenta carte "Omul si clima"

Ceea ce pare insa caraghios si vine ca o "auto-reglare" a derapajelor mincinoase ale presei...este tocmai combaterea propriei isterii mincionoase ("incalzirea globala") prin dezvaluirea fraudelor (in fapt, a minciunilor consimtite de "comunitatea stiitifica") in ce priveste acest subiect.

Ne intrebam de ce presa continua aceasta campanie mincinoasa? Pai...cred ca raspunsul e simplu: pentru ca miza este enorma! E vorba de zeci, poate sute de miliarde de dolari! Acest documentar realizat de BBC prezinta, printre altele, costurile enorme si implicarea mincinoasa si vinovata a presei in acest subiect.

De unde as trage concluzia ca din statutul de "voce informata" a societatii, care ar avea drept "menire" informarea corecta...presa a devenit un instrument de lobby si/sau contra-lobby, pe bani multi, cu mize direct proportionale sumelor aruncate in joc, cu protagonisti pentru care "scopul scuza mijloacele" este nu motivul, ci pretextul demersului lor mincinos! Macar daca scopurile ar fi "nobile"...am intelege ca mijloacele ar putea fi incorecte. Trist e ca, cel putin in cazul subiectului mai sus mentionat ("incalzirea globala"), scopul nu e deloc nobil, desi aparentele asa lasa sa se intrevada. Scopul este unul de distrugere a economiilor statelor dezvoltate, de supra-taxare si cheltuire (adica risipire) a banului public!

PS1 Au mai scris si altii despre aceste minciuni. Paradoxal, iata, tot presa isi autoregleaza (din pacate partial si uneori tardiv) propria functionare si propriile derapaje (in special cele care presupun minciuna consimtita).

PS2 Nu, nu o sa cad in capcana numita "paradoxul mincinosului" a lui Epimenide. Tocmai de aceea am spus in primul articol ca adevarul e rezidual. El exista, rezidual insa, intr-o lume fundamentata pe minciuna. Iar presa, este, (din pacate si mai tot timpul) locomotiva acestei minciuni!
Pana cand?
Buna intrebare, extrem de dificil raspunsul!


2 comments:

 1. Intr-adevar, nebunia globala a devenit primordial a "money making vehicle".
  Ai o greseala: it is a trillion dollar business!
  Trading carbon alone is set to be a trillion dollar business in less than 5 years.

  Intr-un articol am citit cum ca din cele peste 1000 de proiecte hydro energetice vreo 900 au fost in China. Proiectele astea au fost finantate din bani culesi din global-warming tax money. Si asa cum a zis autorul articolului (in traducere nu prea exacta): "banii nostri (developed countries) se duc in China" care nu se gindeste nicidecum sa isi incetineasca producita de carbon.

  Recomand site-ul de mai jos:
  http://wattsupwiththat.com/

  ReplyDelete
 2. @martin

  La asa miza (a trillion dollar business)...minciunile presei devin regula!

  NO COMMENT!

  ReplyDelete