Tuesday, November 17, 2009

Romania si starile ei de (dez)agregare!

Dupa 20 de ani de logoree nationala, necesara insa nu suficienta pentru un catharsis colectiv, Romania pare o tara mai dezagregata ca oricand.
Vorbim mult si facem extrem de putin, aproape nimic. Si cand facem ceva iese prost, facut pe sfert (nici macar pe jumatate), scump si de calitate indoielnica!
"Omul este masura tuturor lucrurilor", nu? Cata dreptate avea Protagoras...
Halucinant e de-a dreptul modul in care se "dialogheaza", de la cel mai inalt nivel pana la
nivelul "omului de rand". Paradigma inconstienta a majoritatii celor care intra in dialog este "ba pe-a ma-tii", astfel incat nici un interlocutor nu isi poate duce argumentatia (puerila sau serioasa, logica sau aiuritoare) pana la capat! Atacul la persoana, la viata privata a ajuns regula clasica de desfiintare a celuilalt, de cele mai multe ori prin jignire, calomnie si insulta.
E evident ca Romania nu mai functioneaza! Nu stiu cand a functionat...de fapt! "De jure" da, a "functionat"! "De facto"...NICIODATA! Raportul dintre forma si continut a fost si se pare ca este si astazi CATASTROFAL, INADECVAT, DEBUSOLANT!
Proiectul "national" al elitei politice de la 1918 se topeste in clivajele sociale, politice si economice de nereconciliat ale sfarsitului de an 2009, clivaje care faramiteaza complet o tara ce pare mai degraba un proiect artificial! Imi pare rau pentru nationalistii de sambata seara, gen CV Tudor, Gheorghe FUNAR si altii...dar nu asa arata o tara care "functioneaza" in parametri optimi. Romania nu mai functioneaza nici macar in virtutea inertiei? Care inertie de fapt? Unde duce ea?
Orice curs de politologie releva cat se poate de clar faptul ca faramitarea scenei politice este de fapt oglinda clivajelor sociale. Nici un proiect serios nu s-a "coagulat" in jurul unei majoritati sociale si politice in ultimii 20 de ani, cat despre punerea lui in practica...ce sa mai vorbim?
Asa-zisa reforma politica (a votului uninominal) a fost un fiasco! De ce? Pentru ca ea nu a fost dublata de Parlamentul unicameral.
Se stie ca:

1) votul uninominal, majoritar, intr-un singur tur + Parlametul unicameral = majoritati stabile in Parlament (2, maxim 3 partide politice reprezentative). Rezultatul? O guvernare eficienta, majoritati
parlamentare stabile, Guvern cu sustinere in Parlament!


2) votul proportional, pe liste, in 2 tururi + Parlament bicameral = majoritati fragile in Parlament, faramitare politica, coalitii de conjunctura. Rezultatul? O guvernare ineficienta, majoritati
parlamentare extrem de fragile, Guvern cu sustinere slaba in Parlament!

Ce au ales "expertii"? O struto-camila, corcita cu un cal-magar! Adica vot uninominal+Parlament bicameral! Rezultatele se vad...si mai ales se traiesc!
Nu inteleg nici acum de ce Romania are Parlament bicameral? Parlamentul bicameral este o institutie politica proprie statelor federale! Romania nu e stat federal! Si atunci...?
Inclusiv "fundamentul democratiei", Parlamentul, este faramitat in 2 camere care se calca pe bataturi non-stop si nu pot iesi din schizofrenia administrativa privind atributiile fiecareia!!!
Proprietatea, mai ales la nivelul celei agricole e faramitata. Scena politica e faramitata, conflictuala si isteric centrifugala. Din orice incercare de "coagulare" a 2 partide au rezultat 3, nu unul singur!
Inclusiv "verzii" sunt reprezentati de vreo 3 partide (in prezent neparlamentare)! Romii la fel! Bizar, caraghios, penibil si contraproductiv!
Societatea romaneasca e faramitata si sparta in 1001 de optiuni, dileme, isterii! Aproape toate ireconciliabile! Ma intreb: daca ar reusi sa-si "concilieze isteriile"...romanii ar reusi, mai apoi, si "concilierea optiunilor"?
Grea intrebare...imposibil raspunsul (cel putin acum)!
Starea de agregare a Romaniei actuale e dezagrearea, faramitarea, anti-coagularea!
Intrebare (utopica?): Nu cumva Romania e un proiect politic utopic?

4 comments:

  1. am avut un fost coleg care a spus o vorba mare "ma,romanu asa o natie proasta ca daca am fi aici ca-n Sahara am importa nisip"

    ReplyDelete
  2. Nu, era ceva bere americana...eram in Florida, in Decembrie 2008, pe o terasa din Miami!
    Offff, ce vremuri...

    ReplyDelete