Saturday, September 11, 2010

Despre optiuni

 Cand viata te pune cu spatele la zid (si nu putine au fost situatiile de genul asta in ceea ce ma priveste), toti cinicii de sambata seara se grabesc sa te si prinda in piroane de zidul respectiv, spunandu-ti:"....TOTUL depinde de tine...TREBUIE doar sa vrei...si poti sa faci multe..."
Sigur, e greu de contracarat un astfel de cinism, mai ales cand simti o sleiala in tot corpul...si nu stii cum sa spargi cercul vicios.
Problema "optiunilor" este de fapt un preambul al unei probleme mult mai teoretiza(n)te, anume cea a libertatii! Orice excurs in directia teoriei libertatii se poate intinde/extinde la infinit. Asa ca...sa ramanem in perimetrul optiunilor, parca e mai "palpabil".
Optiunile mici (decizii banale, cotidiene) iti usureaza mersul prin viata de zi cu zi. Optiunile mari (ex: emigrarea) iti SCHIMBA MERSUL PRIN VIATA DEFINITIV! Personal, nu le neglijez pe primele...Ma obsedeaza insa cea de-a 2-a categorie, a optiunilor mari! Pentru ca ele marcheaza un parcurs diferit in viata ta. Uneori, chiar radical!
Intr-o discutie recenta cu un prieten vechi, ramas in tara...am convenit ca si unii (cei ramasi) si ceilalti (care au luat calea emigrarii) platim un pret. Corect! Numai ca eu am preferat sa platesc pretul emigrarii (mult mai suportabil) decat sa platesc (pana cand oare?) pretul disperarii (ramanand in tara!). Iata o optiune "grea", mare, care se incadreaza in a 2-a categorie de care vorbeam mai sus...A ramas insa o optiune hiper-conditionata de un sprijin material "extern". Daca el nu ar fi existat...optiunea ramanea o iluzie.

Ce ne ofera viata? Conjuncturi...mai mult sau mai putin favorabile, conditionari mai mult sau mai putin coercitive, optiuni...mai mult sau mai putin reale. Daca nu depinde (doar) de noi sa actionam intr-o directie sau alta...cred ca depinde (in mare masura) de noi sa constientizam cat mai mult din "oferta" vietii.
Pentru ca aceasta "constientizare" ne da sansa (reala de data asta) sa traim viata. Atata cat "se lasa" si ea traita...
 PS Link-ul de jos mi s-a parut foarte expresiv pentru aceasta tema a optiunilor si el imi aduce aminte de Heidegger si celebra "Fiinta si Timp"...si de tema "omului pe drum".No comments:

Post a Comment