Wednesday, August 31, 2011

Stiinta - intre cunoastere, delir si frauda

Intr-o discutie recenta cu o cunostinta am aflat ceva de-a dreptul halucinant: "ca in timpul noptii, cand dormim, inghitim, in medie, 4-5 paianjeni".Stati, nu va grabiti...Aceasta afirmatie pe cat de irsponsabila pe atat de deliranta apartine unui profesor (sanatos la minte?) de colegiu din Montreal.

 Asa ceva le-a spus el, intr-o zi, saracilor elevi terifiati, in varsta de 14-15 ani....Sigur, cand am auzit enormitatea asta cu pretentii de "cercetare stiintifica"...mi-am pus cateva intrebari legitime:

1) oare toata povestea asta chiar a fost spusa de profesor sau e o fabulatie a elevului respectiv?
2) daca nu e fabulatia elevului, ce era in capul respectivului profesor cand a debitat imbecilitatea asta?
3) ce urmarea de fapt sa le transmita elevilor prin aceasta mincinoasa insa terifianta "stire"?

Cu siguranta exista sanse ca elevul cu pricina sa fabuleze...insa as putea sa exclud posibilitatea asta avand in vedere "temele" favorite ale oamenilor in ziua de azi (crime, violuri, monstruozitati de genul celor de mai sus, scenarii apocaliptice de tot soiul, etc...). Ramane, in ultima instanta, sa dau crezare celor spus de cunostinta mea si, mai mult, sa cred ca "profesorul" cu pricina chiar a spus asa ceva, probabil cu aerul unui papagal pe post de "cercetator stiintific" care da si referinte "stiintifice" pentru a-si face credibila imbecilitatea sfertodocta scoasa pe gura.

Cu siguranta idiotul nu se referea la celebrul paianjen vaduva neagra ci, in delirul lui, se gandea la o specie mica de paianjen (cred inofensiv...)  "de apartament", pe care o intalnesc si eu din cand in cand in propriul apartament. Pana acum, cel putin, nu cred sa fi inghitit nici un paianjen....si nici nu cred ca am fost "muscat" de vreunul....Ar fi aparut semne evidente pe corp in urma uni eventuale muscaturi...

Ma intrebam, siderat, cum dracu de unii, mai saraci cu duhul, isi permit sa creada asa ceva? Cum s-a stabilit 'stiintififc" ca noi inghitim 4-5 paianjeni pe noapte? A stat cineva cu lanterna, la panda, toata noaptea, in timp ce eu dormeam, sa vada cati paianjeni inghit? Cine isi imagineaza ca se poate intampla asa ceva si cum naiba au ajuns unii la astfel de concluzii??? Mi-e absolut imposibil sa inteleg....Pentru ca povestea depaseste, cu mult, orice limita a normalitatii. Este, chiar dincolo de absurd...E mai mult decat absurdul in sine....

Daca pentru umanitate, in general, stiinta (ca activitate gnoseologica, de cercetare si dezvoltare de capabilitati care sa permita progresul societatii) a reprezentat o trambulina pentru progresul general al societatii (occidentale), pentru unii impostori stiinta nu este decat un cuvant magic prin care ei isi legitimeaza delirul verbal si isi exhiba propria prostie ambalata in imbecilitate. E aproape imposibil de crezut ca astfel de episoade "didactice" au loc intr-o tara, Canada, considerata printre cele mai dezvoltate din lume...E halucinant insa cat de usor se trece de la adevarata stiinta la o frauda intelectuala jenanta, cat de labila e granita dintre competent si impostor.

Am mai luat in calcul o varianta. Ca respectivul profesor sa "fabuleze constient", avand in vedere un scop extrem de parsiv: sa induca un sentiment de groaza  elevilor. Poate fi (uneori mi-e teama chiar ca si este!!!)  o strategie extrem de meschina de a "tine sub control" o populatie...Nu m-ar mira daca acest episod ar face parte dintr-o strategie meschina (asumata individual - de profesorul respectiv - sau colectiv - de cei din conducerea ministerului) pentru infricosarea si "stapanirea" elevilor prin astfel de practici.

In fond, abundenta de astfel de "stiri", realmente de groaza, care nu lipsesc nici macar o zi din mass-media sau din discutiile dintre oameni, ar putea fi instrumentul cel mai parsiv al puterii prin care aceasta terifiaza o populatie care mai apoi e manata, ca porcii la jir, in "padurea adormita".
Nu exclud o astfel de premisa...Ba dimpotriva!

No comments:

Post a Comment