Tuesday, December 15, 2009

"Complexul lui Voda"

Istoria, mai veche sau mai noua a romanilor e sufocata de acest "complex al lui Voda". Voda le rezolva pe toate, el este calea, lumina si adevarul...el imparte binele si raul (nu inainte de al si defini exhaustiv), el da recompense si pedepse, Voda atotputernic alunga turcii, da plebei butelii, bilete de tratament si mancare la ratie, Voda salveaza natiunea de la saracie, apocalipsa si depresie, Voda e in tot si in toate, intruchiparea potentei absolute si a gandirii universale infailibile!
Pe acest calapod de gandire si-au construit romanii ultimele secole...Trist e ca in prag de 2010 acest calapod de gandire e mai viu ca niciodata. Locul lui Voda a fost luat de presedinte...caruia bizonimea ii confera (pe ce baze/premise?) puteri absolute! Dezamagirile nu vor intarzia sa apara, insa ele sunt repede uitate caci, nu-i asa, cei prosti dar multi vor avea nevoie de un alt Voda, mai curat, mai uscat, mai bun de adorat!
Ciclicitatea acestei monstruozitati ma face sa cred ca progresul social inseamna mult prea putin decat ne imaginam...si ca acest "progres" inseamna, (dincolo de tehnologie si un anumit progres material)...un regres, o vesnica revenire, atavica, la o nevoie psihica regresiva: Mesia, cu toate functiile lui!
Iata cum timpul devine o variabila irelevanta pentru ceea ce, indeobste, numim progres...daca si americanii...in ciuda avansurilor tehnologice...au si ei nevoie de un Voda, pe care l-au intruchipat in persoana adulatului Obama. Ce ridicol...
Mi-e teama ca in loc de "hope and change" vor primi "hoax and chains"!
In ce-i priveste pe romani...cred ca nici "hoax and chains" nu vor pupa...caci Voda (cel in varianta romaneasca) nu va avea bani nici pentru astfel de "bunatati"!
Ma insel?

No comments:

Post a Comment