Wednesday, July 21, 2010

O natie automutilata

Am primit recent, de la un prieten, pe e-mail, cateva "perle" ale elevilor romani care au sustinut examenul de Bacalaureat in 2009. Iata cateva dintre ele, alese absolut la intamplare:




° Basmul este o poveste mai lunga, poate fi chiar cât o carte groasa, si are  atâtea personaje ca nu le mai tii numarul dar trebuiesa fii atent la fabula ca te intâlnesti cu ea si in final.
° Basmul studiat de noi este Harap Alb si este un basm cult pentru ca este scris de un om cult, Eminescu. Atunci cand cel care scrie basmul este incult si basmul este incult, adica opus basmului cult, dar amândoua basmele sunt frumoase, numai ca unul este scris intr-un fel si celalalt in alt fel.
° În cunoscuta baladã Miorita, sunt descrise câteva întâmplãri în care sunt implicate doi criminali, o oaie turnãtoare, si un cioban care socheazã prin prostia lui.
° Toma Alimos era viteaz pentru cã cu o mânã conducea  calul, cu o mânã îsi tinea matele si cu o mânã se bãtea cu Manea..
° Inima este împãrtitã în douã atricule si douã testicule...
° Zoe si Tipãtescu se iubeau pe la spate. 
° Mircea cel Batrin a fost inmormintat la Cozia impreuna cu umbra sa
° Dintre cele cinci scrisori trimise de Eminescu, prima este considerata a treia.. In "Scrisoarea a treia" se desfasoara batalia de la Rovinari.



Citindu-le, am ras cu lacrimi si mi-am adus aminte de perlele fostilor mei colegi. Stati linistiti, istoria perlelor debitate de elevii romani nu incepe si nici nu se termina cu Bacalaureatul 2009...
:)

Am avut insa si o revelatie. Plecand de la continuturile actuale ale invatamantului romanesc am inteles, printre altele, cum se poate automutila un popor. Poporul roman se automutileaza constant nu numai prin suita de monstruozitati pe care le propaga zilnic ci si prin ceea ce le ofera elevilor (viitori studenti, muncitori, manageri, politicieni, someri, schimbatori de valuta, agenti comerciali etc...) ca invatatura. 

Cum este posibil ca in epoca Internetului, a telefoniei mobile, a iPod-urilor, iPad-urilor, iPhone-urilor...tu sa le povestesti elevilor despre ciobani care uneltesc si oi care vorbesc (eterna porcarie "Miorita") sau despre "balade haiducesti" fara nici o relevanta pentru vremurile pe care le traim (gen "Balada lui Toma Alimos") ? Ce relevanta are pentru un elev, in anul 2010, intr-o tara care tinde spre civilizatia occidentala...ca a existat "o balada orala" intitulata "Miorita", in care niste ciobani, potential infractori (adica hoti si criminali - practic asta au inteles unii elevi, cel putin asa rezulta dintr-un comentariu de mai sus - ) vor sa-i fure oile unui alt cioban...iar reactia celui pagubit este una complet resemnata in fata acestei situatii pe care el o numeste "soarta"? Si  care, vai, isi vede propria moarte ca pe o "reintegrare" cosmica, prin intermediul unei "nunti"??? Nu inteleg...Ca sa nu mai vorbim ca modelele morale promovate de aceasta piatra de moara "autoagatata" la gatul romanilor ("Miorita") sunt negative din capul locului (uneltirea, infractiunea, resemnarea, ba chiar o situatie hilara care poate fi usor catalogata ca schizofrenie - ciobanul care vorbeste cu mioara - ). 

S-a gandit cineva ca elevii ar putea fi formati ca oameni adevarati ai epocii pe care o traim...invatand altceva? Mult mai inspirat/inspirant, care sa le capteze interesul si, intr-adevar, sa le dezvolte mult mai sanatos personalitatea? Nu trebuie sa mergi prea departe in literatura universala pentru asa ceva...S-a gandit cineva la Lucian BOIA? I-a trecui cuiva (de la Ministerul Educatiei) prin capul ala sec...faptul ca elevii ar putea fi fascinati de "Sfarsitul lumii - o istorie fara sfarsit" sau de "Jules Verne - paradoxurile unui mit"? S-a gandit cineva la atat de necesara demitizare a istoriei pe care o propune Lucian BOIA? Stiu elevii romani ca, pe langa "mare revolutionar"...Tudor VLADIMIRESCU a fost si crescator si negustor de vite? Stiu elevii romani ca, pe langa activitatea jurnalistica si politica, Mihail KOGALNICEANU a fost un instarit proprietar de mosii, ba chiar a pus pe picioare o fabrica de postav, pe langa Manastirea Neamt? NU STIU! Ei stiu de "batalia de la Rovinari"...Adica dupa ce ca habar nu au de Istorie...sunt lemn si la Geografie!

Cu un astfel de invatamant...nu va mirati, mai romani, ca va automutilati zilnic si ca, de fapt, manelizarea tarii nu e altceva decat o consecinta (din pacate fireasca) a analfabetismului promovat la scara nationala in scoala romaneasca prin porcariile anacronice gen "Miorita" sau "Toma Alimos" care nu au nici o relevanta cu vremurile actuale!


PS Nu mai pun in discutie faptul ca un elev care a "trecut" prin 12 ani de scoala...nu face diferenta dintre ventricule si testicule ( ° Inima este împãrtitã în douã atricule si douã testicule... ) !!!



2 comments:

  1. :))) right on Doru, problema asta o intalnesti si la alt nivel, la nivel de institutii de tot felul de exemplu... in loc sa invete din trecut si sa traiasca in rezent uitandu-se catre viitor, ei raman blocati in trect cu legendele si obiceiurile vechi. Pai numai uita-te la obiceiuri: datorita faptului ca e mult mai usor sa te complaci cu ceva si sa nu risti, oameni tin de obiceiuri vechi de mii de ani pe cand stramosii lor nu faceau alrtceva decat sa vaneze si sa futa :))). Poate totul se poate rezuma la asta:
    “While one hesitates because he feels inferior, the other is busy making mistakes and becoming superior.” Henry C. Link
    Cu alte cuvinte, nu risti nimic, nici viata nu o sa se schimbe...bulshit in bulshit out :))
    fain articol
    M

    ReplyDelete
  2. sa iti esplic cum stam cu lucrurile:

    - miorita lae are azi aplicatie: "Deci copii, nu va resemnati, ci faceti afaceri cu terenuri si cu statul si iata asa seva umple tara de Becali"

    - toma alimos: "copii, el avea 3 maini, putea sa conduca calul, sa isi tina matele si sa il bata si pe Manea deodata; dar pe voi sa nu va puna Mititelul sa vb la telefon in timp ce conduceti masina ca aia necesita 2 maini pe volan.. si cum doar atatea aveti, va luati handsfree"


    Aia cu Zoe si Tipatescu m'a pus in cap :))

    ReplyDelete