Wednesday, February 16, 2011

Saracii mananca circ, bogatii mananca paine!

Azi am avut o revelatie. Ea a fost posibila datorita unei intrebari sincere, curioase, pe care un proaspat emigrant in Canada (marocan de origine) mi-a pus-o in timpul unei scurte discutii. Marocanul (emigrat de 4 luni in Montreal) ma intreaba daca ziarul  pe care el il distrubuia la gura de metro este un ziar politic!

Nu isi explica un lucru: ce resurse are acest ziar (gratuit), distribuit in statiile de metro din Montreal?

I-am raspuns ca este un ziar comercial si ca TOATE VENITURILE ZIARULUI PROVIN EXCUSIV DIN PUBLICITATE! I-am dat de inteles, in explicatia mea, ca in Canada, ziarele sunt un suport de publicitate!!!
Ah, dincolo de subiecte politice tratate aproape in fiecare ziar, subiecte care insa au un substrat social si economic evident (ex: refacerea unui "interchange" din Montreal), practic nici un ziar nu e interesat de circul (inevitabil) aferent politicii. Spre deosebire de tari ca Maroc sau Romania, tari cu grave probleme de saracie in randul populatiei, unde presa este instrument de santaj , o arma de rafuiala intre triburile (nu pot sa le spun "partide") politice si un loc de reglare de conturi intre mafioti!

Ei bine, aceasta discutie, scurta, mi-a relevat ceva incredibil, chiar paradoxal. Anume faptul ca saracii mananca circ iar bogatii mananca paine! Ori acest lucru este cat se poate de evident in ceea ce se intampla (cel putin la nivelul presei), comparativ, in tari sarace si in tari bogate.

Acolo unde saracia atinge o buna parte din populatie, discutiile publice se rezuma la circul politic interminabil. El, circul, pare sa fie hrana saracilor. In tarile in care mancarea chiar nu e o problema (Canada) si in care saracia se defineste cu totul altfel, hrana saracilor, prezenta chiar in discutiile publice dintre oameni se reduce la subiecte gen "la ce restaurant mai mergem" sau subiecte legate de sex, ba chiar subiecte de genul "unde plecam in vacanta urmatoare".

Aceasta stare de fapt avea sa fie remarcata de convorbitorul meu marocan chiar in timpul scurtei noastre discutii. Spne el: "...aici , in CANADA, lumea nu discuta politica...observ ca oamenii discuta despre restaurante, sex, mancare...."

NO COMMENT!

Paradoxal, societatile atinse de saracie (vorbesc de mase largi din populatie care traiesc in saracie) ar trebui sa aiba o abordare mult mai pragmatica. Adica...preocuparea fiecaruia (incepand cu Guvernul...terminand cu ultimul sarac) ar trebui sa fie painea, nicidecum circul. Bizar insa mi se pare faptul ca lucrurile stau altfel, adica total invers si ca in aceste tari hrana de baza este scandalul, circul (de regula politic), incrancenarile pe tot felul de teme, una mai absurda si mai redundanta decat cealalta!!!

Ii spun apoi marocanului...sa se uite pe ultima pagina a ziarului Metro si sa-mi spuna ce vede. Toata pagina era ocupata de o publicitate la masini Ford
I-am spus:"...vezi, din asta traieste ziarul...din publicitate....pe nimeni nu intereseaza, aici in Canada, circul si mizeria politica....toti sunt interesati de bani...ca atare, ziarul pe care tu il livrezi castiga bani din publicitate....bani cu care te plateste pe tine si pe toti ceilalti angajati".

A zambit...si a spus:"...ai dreptate!"
:)

Mass-media din tarile sarace vinde (si traieste din) circ! Mass-media din tarile bogate vinde (si traieste din) publicitate (adica paine)!

Nu credeam vreodata ca maxima ce pare sa apartina lui Decimus Iunius Iuvenalis imi va lumina vreodata perceptia asupra preocuparilor din cele doua lumi, lumea saraca si lumea bogata.


Absenta painii insa nu poate fi suplinita la infinit de circ. Iar ceea ce se intampla in tarile arabe de vreo 3 luni incoace imi confirma acest lucru.
Culmea ironiei, acest razboi impotriva circului a avut (printre altele), ca baza de pornire, painea: adica Internetul. Un bun UNIVERSAL creat in lumea in care painea conteaza INFINIT mai mult decat circul.No comments:

Post a Comment