Sunday, April 10, 2011

Despre dezbateri la romani

Vorbesc mult, unii spun ca sunt chiar logoreic, fara sa cunoasca prea bine semnificatiile termenului. Vorbesc coerent, am o dictie foarte buna si ma straduiesc sa aduc cele mai pertinente argumente pentru a-mi sustine ideile. Reusesc, nu de putine ori, sa ii scot din minti pe interlocutorii mei, care se enerveaza teribil: fie pentru ca le distrug propriile lor argumente/convingeri, fie pentru ca isi dau seama ca am dreptate (si asta ii scoate din minti teribil), fie pentru ca e greu sa accepte ca ei se afla in eroare etc...

In orice caz, dezbaterile pe care le port capata, invariabil, o tensiune specifica, tipica dezbaterilor de idei (indiferent pe ce tema) la romani.
Ceea ce ma intriga teribil insa este ca romanii, as spune o majoritate covarsitoare, sunt "o natie pe invers".
Nu, nu neaparat homosexuali, ci pur si simplu inadecvati.

Am ajuns la concluzia ca practic orice dezbatere (ideatica) intre romani degenereaza: fie in bascalie, fie in atacuri la persoana devenind un soi de "delir in grup". Invariabil, dupa putine minute, cineva se enerveaza si fie ridiculizeaza subiectul prin bascalie ieftina, fie ataca la persoana. Frustrarile sunt parte a acestui fenomen....dar nu neaparat DOAR FRUSTRARILE. Ma gandesc ca la baza se afla si o anumita paradigma despre lume si viata. O viziune total neserioasa, nedemna si care te duce in derizoriu.

Mi-e imposibil sa inteleg de ce subiectele serioase sunt tratate cu bascalie ieftina si de ce subiectele neinteresante, redundante devin brusc serioase. Adica...totul e "pe invers". De ce derizoriul, de care dealtfel vorbea si Emil CIORAN in cartile sale, face parte integranta din cultura romanilor? Nu stiu, insa realitatea din Romania actuala o confirma cu varf si indesat: daca n-ar fi asa, Romania ar arata astazi cu totul altfel.

De ce bascalia, mistocareala bulevardiera e mai importanta decat seriozitatea? De ce circul e mai important decat painea? De ce ceea ce e redundant devine important si ceea ce e efectiv important devine plictisitor si neinteresant pentru romani? Iata intrebari la care nu am (pana acum) nici un raspuns!

Pot sa inteleg ca o miza mare (banii) a unei discutii aprinde spiritele. Dar la romani practic orice discutie se deruleaza aprins, indiferent de miza ei. Mai mult, abordarea se face in termenii mentionati mai sus. Pentru taica-miu, infinit mai important este sa fii barbierit decat sa gandesti. Pentru el, mult mai important este sa porti caciula de astrahan ("cum poarta profesorii si doctorii", avea sa remarce el acum multi ani...) decat sa ai ceva "sub caciula aia de astrahan", adica un cap care gandeste. Pentru multi dintre cunoscutii mei mult mai important este sa te ridiculizeze si sa te atace la persoana decat sa-ti aduca un argument inteligent, pertinent si sa te faca sa intelegi ca gresesti. Bascalia si atacul la persoana, etichetele perfide si periculoase (gen "esti paranoic") sunt armele cele mai eficiente pentru a te scoate din joc.

Dintr-un joc al mintii pe care multi nu-l iubesc si prefera sa il inlocuiasca cu un joc al agresivitatii (de regula verbale).
Destul de trist...

No comments:

Post a Comment