Sunday, April 24, 2011

Indolenta - premisa majora a manipularii (II)

Spuneam in articolul anterior ca indolenta oamenilor joaca un rol hotarator (dpdv subiectiv) in manipulare. Adica in perpetuarea la infinit a acestui fenomen social. Dincolo de cauzele obiective (economice, logistice, spatial-temporale, etc), imposibil de eliminat, una dintre cauzele subiective (ce tin EXCLUSIV de subiect, adica de om) ramane indolenta.

Societatea capitalista a ajuns sa-si creeze propriile paradoxuri.

1) Primul paradox: o anumita stabilitate economica, un anumit confort pentru majoritatea oamenilor. Paradoxal, acest confort (material) creaza un dinsconfort (psihic). De ce? Pentru ca aceasta relativa "bunastare" este creata pe datorie. Daca oamenii au ce manca, isi permit o masina (ieftina si destul de uzata, dar si-o permit!)...asta nu inseamna ca si-au eliminat stresul subzistentei zilnice. Pentru ca ea, subzistenta zilnica, e construita pe datorie. Majoritatea oamenilor se indatoreaza pentru a ajunge la aceasta stare de "confort".
S-a eliminat deci un stres (economic) si s-a creat un altul (psihic). Oamenii sunt ingrijorati, in principiu, de faptul ca sunt datori. Ori situatia asta ii face captivi. Sunt usor de "tinut in lesa", sunt cumintiti. Pentru ca un om indatorat va fi sclavul sistemului. Va trebui sa fie cuminte, sa munceasca fara sa cracneasca....pentru a subzista zilnic si, mai mult, pentru a-si plati datoriile!

2) Al doilea paradox: presa. S-a creat o pluralitate de opinii. Abunda opiniile. Spre deosebire de societatile totalitare in care grupul aflat la putere nu permite libertatea de expresie. Pluralitatea ideilor insa nu inseamna si apropierea de problemele reale ale societatii. Paradoxal deci, din instrument de informare, presa a devenit instrument de manipulare. Mai mult, abundenta publicatiilor (multe dintre ele gratuite!!!) ii aduce pe oameni la o "saturatie informationala". Ii face sa renunte la a mai citit presa! Ok, atunci....care e solutia? Ca sa fii informat....trebuie sa citesti presa (mai mult chiar, si literatura de specialitate!)....dar, paradoxal, tocmai presa este agent de manipulare si dezinformare. Solutia? Sa citesti cat mai mult! Ori...aici ne apropiem de fundatura societatilor moderne capitaliste. Oamenii nu mai au timp de asa ceva, multi dintre ei chiar daca au timp....se complac in relavicul confort pe care il au si nu ies din propria carapace!

Iata si rezultatul: atomizarea societatii (oamenii se inchid in propriul univers in care isi duc subzistenta zilnica pe datorie) si refuza sa se mai informeze (tocmai pentru ca presa - o buna parte a ei - a creat precedentul nefericit al manipularii) adica o societate extrem de individualizata, in care interactiunile (schimburile de idei mai ales!) se estompeaza de la o zi la alta!

Am ajuns la starea naturala de indolenta a oamenilor (in particular) si a societatii (in general), care nu mai e capabila sa reactioneze, sa fie atenta la fenomenele sociale, economice, politice. O masa de manevra aparent "linistita", careia i s-a creat un fals confort ("bunastarea pe datorie"), care a fost cumintita prin supra-indatorare si careia nu-i mai pasa decat de propria supravietuire. Orice incercare de a scoate aceasta masa amorfa de oameni din letargie devine o sursa de stres. Stresul fiind boala societatii moderne, este clar ca oamenii vor refuza orice "ingerinta" in falsul lor confort (ei nu mai vor informatie, nu mai au ce sa faca cu ea, si atunci se lasa dusi de val). Indolenta lor a devenit o stare naturala indusa politic si economic prin falsul confort pe datorie. Avem, iata, toate premisele unei societati manipulabile la infinit.

Paradoxal, societatea deschisa (asa-zis democratica), prospera (asa-zis capitalista, in fapt o plutocratie din ce in ce mai agresiva) a iesit din inchistarea totalitarista, dar si-a creat propriul "totalitarism", definit prin manipularea continua, posibila, iata, in conditiile unei abundente de opinii care circula aparent nestingherite.

Bizar, nu?

No comments:

Post a Comment