Monday, June 6, 2011

Profilul caracterial si socio-psihologic al deontologului inept

Puterea  (politica/administrativa - in cadrul unei companii  sau structuri militare) nu se bazeaza numai pe forta de coercitie prin intermediul careia detinatorii ei isi impun vointa. Ea, puterea, are in spate o armata de trogloditi servili, inepti si lipsiti de scrupule, gata oricand sa o slujeasca. Simpla coercitie (cu toate limitele ei de exercitare) nu ar fi suficienta pentru exercitiul efectiv al puterii si pentru un control cat mai eficient.

Armatele de servili inepti, gata oricand sa slujeasca ORICE PUTERE sunt formate din deontologii de care am mai vorbit .
Ei, slujitorii fara coloana ai celor puternici, sunt in acelasi timp si colaboratori voluntari ai Politiei si ai Secret Services.  In cadrul unei companii, ei sunt informatorii / gatistii sefului. Nu vor ezita sa dea informatii sefului, indiferent despre cine este vorba (inclusiv prieteni sau rude apropiate). Oportunisti prin definitie, deontologii nu au limite de actiune. Ei isi asuma plenar servilismul prin faptul ca, in procesul parsiv de spalare a alunii de padure pe post de cerebel, li s-a inoculat ideea ca tot ceea ce intreprind ei este legat de civism. Motiv pentru care deontologii sunt numiti si "buni cetateni".

Relativisti prin definitie in ceea ce-i priveste, sunt insa PRIMII care iti arata care sunt valorile si normele dupa care trebuie sa-ti ghidezi viata. Ei vor sti intotdeauna ce e mai bine pentru tine! Nu au indoieli atunci cand iti ghideaza viata, au insa indoieli atunci cand le atragi atentia ca s-ar putea sa bata campii! Atunci, brusc, devin relativisti si iti pun sub semnul intrebarii propria judecata, INCERCAND CHIAR SA TE DISCREDITEZE PRIN ORICE MIJLOACE! Deontologii sunt smecheri, nicidecum inteligenti!
In ceea ce ii priveste, ei sunt axiomatici! Judecatilor lor infailibile sunt purtatoare de adevar absolut. Intotdeauna PENTRU ALTII, NICIODATA PENTRU EI!

Normele si valorile lor sunt greu decantabile pentru ca, din punct de vedere caracterial, sunt o combinatie stranie dintre tipul caracterial anomic si tipul caracterial oportunist. Au insa o acuitate teribila in a identifica dezirabilitatea normelor si valorilor VALABILE PENTRU ALTII! EVIDENT, NICIODATA PENTRU EI!
Ineptiile lor sunt usor decantabile. Nu fac nici un efort sa se exprime corect (nici in scris, nici verbal) pentru ca sunt convinsi ca e de datoria CELORLALTI sa inteleaga ceea ce ei behaie pe gura. De unde si lipsa totala de respect pentru comprehensiune, pentru alterilate, pentru pluralismul asigurat de parerile CELORLALTI.

Iubesc puterea in masura in care sunt slujitorii ei fara scrupule. De o lasitate sinistra, demonstreaza un servilism cvasi-total fata de stapani (cei puternici) si o intransigenta feroce fata de cei slabi. Paradigma lor caracteriala se poate traduce prin sintagma "bland cu leii, dur cu mieii".

Deontologii sunt purtatorii de cuvant ai propagandei oficiale, indiferent de canalele ei de propagare (de regula mass-media). Fara sa fie convinsi DELOC de ceea ce spun si indiferent de monstruozitatea politicilor oficiale, de minciuna evidenta sau de injustetea lor, deontologii sunt primii care le aplauda, le sustin neconditionat ca pe niste biblii civice, sunt gata sa iti scoata un rinichi si sa-l vanda pe Internet pentru a sustine, financiar, evident, politica oficiala careia ii sunt servitorii interesati. Nu vor recunoaste NICIODATA ca sunt mancatori de cacat, ca lipsa lor de scrupule le va dauna mult in viitor. NU LE PASA! Lasitatea lor maxima ii aduce in pragul schizofreniei, ei fiind in stare sa nege ce au spus acum o ora, decredibilizandu-te si acuzandu-te ca TU NU AI INTELES BINE! Pentru ei nu exista probe, chiar irefutabile, care sa demonstreze propriul lor tembelism logic, propria lor schizofrenie morala.

Singurul lucru EVIDENT pentru deontologii de serviciu este convingerea lor ca ei sunt buni cetateni si ca demersul lor poarta pe umeri corectitudinea politica absoluta.

No comments:

Post a Comment