Monday, July 4, 2011

Boul temerar

Am cunoscut, de-a  lungul timpului, mai multi boi temerari. Fiecare bou temerar prezinta aproximativ aceeasi simptomatologie, se poate mandri cu acelasi profil psiho-social si caracterial.

Boii temerari se nasc, evident, in familii de boi. Familii de boi parveniti, niste oportunisti si hopa-mitica in orice sistem. De regula, la randul lor, niste fosti boi temerari. Aceasta specie este un soi de "privilegiata sortii". Soarta i-a ferit de imprevizibil, de momente critice, i-a ocrotit de parca ar fi fost privilegiatii universului, fiintele dezirabile ale unei inteligente malefice si cinice. Este si motivul pentru care boii temerari se simt foarte siguri pe sine.

Cu un bou temerar e foarte greu sa te intelegi.  E foarte sigur pe sine, extrem de ingamfat, nu are dubii in ceea ce privestie propriile capacitati/abilitati. Se simte, asa cum spuneam mai sus, un privilegiat al sortii. Si, as spune cu durere, ca efectiv este PE NEDREPT un privilegiat al sortii. Boul temerar nu are simtul pericolului, pentru ca nu l-a trait pe propria-i piele. Boul temerar nu poate extrapola, nu e capabil de gandire extrasenzoriala. El se limiteaza la confortul empirismului lui bovin, pe care-l iubeste si-l fetisizeaza si pe care-l generalizeaza in mai toate tentativele lui de rationament. Nu are indoieli in ceea ce priveste propriile-i calitati/abilitati si nici nu concepe sa nu reuseasca in viata. Nu e deloc empatic si nu intelege DELOC trairile/temerile/experientele celorlalti.

De un egocentrism exacerbat unic, boul temerar se concentreaza pe propriile-i escapade, pe propriile-i incercari temerare care il fac sa se simta bine in fata altor boi. Cand s-a impartit ridicolul, boul temerar a fost absent nemotivat. Cand s-a impartit franchetea naturala....boul temerar a fost prezent la o alta "imparteala", cea a mitomaniei. Pentru ca DA, boul temerar e mitoman prin definitie! Deontolog sfatos, boul temerar ii uraste pe cei care nu sunt la fel de iresponsabili ca el, considerandu-i fricosi. Pentru ca, nu-i asa, el e un bou temerar care nu are temeri, indoieli. Am cunoscut in urma cu mai multi ani un astfel de bou temerar, l-am cunoscut prin terti. Inconstienta lui de bou temerar l-a adus in pragul mutilarii in urma unui accident cu mountain-bike-ul pe care l-a incalecat pe munte, pe un "traseu extrem"! Nu stiu prea multe amanunte ale oribilului accident. Ceea ce stiu insa este ca boul temerar biciclist a suferit o operatie estetica ce l-a transformat teribil. Cand l-am revazut...mi s-a strans stomacul. Era de nerecunoscut! Nu renuntase la bicicleta, in schimb avea vocea stinsa, parea extrem de speriat si se uita la cei din jurul lui cu o oarecare rusine....

Un alt bou temerar pe care l-am cunoscut avea sa declare relativ recent: "nu mi-e teama de nimic in viata". (Nici macar de o boala incurabila...m-am intrebat???).
Memoria scurta a acestui bou ii va juca feste. Pus in fata unor situatii in care se va trezi "cu spatele la zid", boul temerar va da din colt in colt, neintelegand ce i se intampla. Pentru ca, dragi prieteni, boul temerar nu intelege ce inseamna o conjunctura nefavorabila, un arbitrariu al violentei, o nesansa! NU! El, houl temerar, este VOLUNTARIST prin definitie. Nu concepe ca reusitele lui in viata, discutabile dealtfel, sunt SI rodul unor conjuncturi! NICI POMENEALA! El e convins, in imbecilitatea lui rotunda, ca reusitele lui sunt DOAR rodul muncii lui. A-i pune astfel sub semnul intrebarii "calitatile" prin a-i explica faptul ca, dincolo de actiunile lui, exista si imprevizibilul, impredictibilul, hazardul (benefic sau malefic) inseamna, pana la urma, a-i demonstra ca NU DOAR MUNCA LUI a contat....Ceea ce, pentru un bou temerar, e INACCEPTABIL!

Grandomania lui fara limite il duce in pragul delirului mistic, in care se crede un soi de zeu sau semi-zeu. Pe culmile ridicolului, boul temerar isi escaladeaza angajamentul pana la ultimele consecinte. Uitand, saracul, ca a preveni e mult mai sanatos decat a combate. Si ca un ghinion de moment, de genul celui de care a avut parte regretatul actor Christopher REEVE ii poate distruge viata si il poate pune pe un drum ireversibil al suferintei inimaginabile! Nu, boului temerar nu i se va intampla NICIODATA asa ceva! Pana la proba contrara....

No comments:

Post a Comment