Wednesday, October 5, 2011

Minte-ma frumos!

Cand, in Septembrie 2007, BNP Paribas dadea primele semne ca se apropie o criza economica de proportii, mai marii plutocratiei americane bateau campii in conferinte de presa  in frunte cu Henry "Hank" PAULSON (supranumit in breasla "sarpele"), in calitatea sa de  United States Secretary of Treasury, adus pe acest post de marioneta George W. BUSH. Inutil sa reamintesc faptul ca "Hank" fusese CEO la Goldman Sachs.

De exact 4 ani, de cand niste "greedy criminals", (care reprezinta 1 % din populatia SUA, insa ale caror castiguri anuale depasesc castigurile celor din jumatatea "de jos" a societatii americane) au declansat acest tsunami economic, minciunile penibile se tin lant, sub forma si mai penibila de "predictii" economice ale unor experti. Culmea penibilului a atins-o recent Nouriel ROUBINI care, sub legitimitatea studiilor economice facute la Harvard University, ajunge sa debiteze enormitati de genul "Marx a avut dreptate, capitalismul se poate autodistruge".

Nu trebuie sa fii absolvent de Harvard University pentru a intui/concluziona cateva lucruri de bun simt:

1) De 32 de ani, mai bine spus din 1979 de cand China si-a deschis portile spre investitiile straine, cea mai mare parte a capitalului financiar, tehnologic si managerial (know-how) migreaza acolo, lasand tot mai multi occidentali fara locuri de munca sau obligandu-i sa munceasca tot mai mult pntru tot mai putini bani.
Rezultatul? Disparitia middle class si supra-imbogatirea plutocratiei.

2) Criza creditelor "sub-prime" a avut 2 componente: o lege anti-economica, populista, promulgata de Bill CLINTON in 1995 (o mana cereasca, pentru ca i-a adus lui CLINTON multe voturi din partea saracilor), care obliga bancile sa dea credite SI celor saraci, credite garantate de stat. Apoi, lacomia fara limite a bancherilor care au vazut in aceasta lege o noua vaca de muls. Din pacate (nu numai pentru ei, ci  pentru toata lumea!), s-a vazut ca vaca asta era stearpa. Rezultatele acestei masuri catastrofale se simt inca (peste 1 milion de case, numai in SUA, nu au mai putut fi platite!!!).

3) Culmea monstruozittii si iresponsabilitatii este ca marionetele din Congres, de fapt niste lobby-sti ai plutocratiei americane, au aprobat (e adevarat, nu "din prima") nationalizarea datoriei, bail-out-ul atat de mult iubit de democrati, adica plata unor sume colosale (estimate oficial la 700 mld. $!!!) de pe spatele prostilor (saraci) si platitori de taxe (inutile). Asta in conditiile in care, in plina criza de lichiditati, CEO de la AIG a fost demis insa a plecat cu un "bonus" de peste 300 mil $  Rezultatul acestei pacaleli penibile? Disparitia middle-class DAR VENITURI SI MAI MARI PENTRU CEO's! NO COMMENT!

4) Nu numai ca situatia economica nu s-a ameliorat, dar ea se degradeaza de la o zi la alta. Si aici nu e vorba numai de cea mai mare rata a somajului de dupa "great depression" din SUA, dar si despre catastrofa economica din Grecia (aici pacatele nu sunt DOAR ale americanilor...), Spania, Islanda Italia si lista poate continua.

Economia este una dintre cele mai morale stiinte: nu o poti minti!  Pentru ca te va minti ea ulterior de nu o sa-ti mai revii! Regulile ei stricte nu pot fi pacalite cu minciunile (purtatoare de picioare scurte) ale imbuibatilor de pe Wall Street, nici cu predictiile aberante ale unor deontologi (falsi) cu diplome la Harvard University, nici cu lacomia care le da unora orgasme atunci cand isi imagineaza ca, daca reusesti sa vinzi umbra (nici macar blana!) ursului din padure unui sarac (multiplicat cu cateva zeci de milioane), te vei imbogati peste masura...fara sa-ti pui problema ca umbra ursului te va urmari ca un cosmar multi ani dupa aceea!

Piesele de domino din angrenajul societatii se rastoarna una pe cealalta. E suficient doar un impuls dintr-o parte. Criza economica totala in care ne aflam in prezent a inceput cu una imobiliara (criza creditelor sub-prime), a continuat cu una financiara, care s-a repercutat asupra domeniilor industriale (vezi GM si Chrysler) si, mai apoi s-a transformat intr-o criza globala a datoriilor suverane (aici vorbim de toate "ingredientele interne", cazul Greciei fiind emblematic - 14 salarii anuale platite bugetarilor, evaziune fiscala generalizata, etc).

Infinit mai grava, si cu consecinte pe termen imprevizibil, este criza morala. Ea are la baza deciziile imorale, ilegale si, pana la urma, inumane luate de decidentii economici si politici. Ea are la baza vicii umane ireparabile: frica, lacomie, ipocrizie, impostura, absenta mecanismelor de auto-control.

De aceea scepticismul generalizat s-a instalat la nivel global. De aceea cred ca e teribil de greu ca increderea in mecanismele economiei de piata si ale capitalismului sa fie recastigata.

2 comments:

 1. De acord cu tine in general, dar pe Roubini il urmaresc de cativa ani si e unul dintre putinii economisti care are coae si a spus pe fata ce se intampla cu econimia, a prevazut criza din 2008 si la fel acuma a zis ca e nasoala treaba, la care subscriu si eu... Fiindca ceea ce se intampla acuma, si mai ales in 2012 o sa faca un copil mic din 2008. Dupa cum zici, nu poti minti Economia, si cum Economy 101 ar zice: nu poti printa si umfla bani in economie fara sa aibe o repersursie mai devreme sau mai tarziu.
  Cat priveste viziunea lui Roubini din punct de vedere politic, e cu totul altceva. Eu il urmaresc si il admir ca si economist si dupa parerea mea e foarte bun.
  Din pacate, eu cred ca ce e mai rau e inca pe drum....

  ReplyDelete
 2. @Mircea

  Uite aici http://www.contributors.ro/fara-categorie/economistii-si-criza-cat-credit-sa-le-dam-il-merita/ un articol care ma indreptateste sa cred ceea ce scriu.

  Cat despre "eu cred ca ce e mai rau e inca pe drum"...asta tine de o perceptie personala si de felul tau de a fi (optimist sau pesimist, dupa caz).

  Sa te tii insa cand se va sparge bula imobiliara din China. Dupa unele estimari sunt vreo 67 de milioane de apartamente CONSTRUITE SI NEOCUPATE in China.

  "Tin'te bine mos Martine, ca ti-oi da miere cu paine"! Asta o sa cantam pe foametea ce (sper ca nu!) urmeaza pornind de acolo!

  Ramane de vazut...

  ReplyDelete