Tuesday, October 11, 2011

Traditiile proaste ale neamului prost

L-am auzit de multe ori pe regretatul Octavian PALER spunand, cu referire la romani:"...avem traditii bune dar avem si traditii proaste". Asta, in ideea isteric vehiculata de unii privind "pastrarea traditiilor" de parca acestea ar fi un soi de perpetuum mobile de speta I in sfera valorilor autentice. De parca traditiile (indiferent ca sunt proaste sau bune) ar fi garantia infailibla a progresului (pe toate planurile) si a iesirii rumanilor din marasmul perpetuu.

Daca m-as pune sa enumar traditiile proaste...cred ca m-ar prinde pensia si n-as termina. De la arhicunoscuta traditie a sportului cu sticla (alcoolismul fiind sportul preferat la rumani) pana la interesul maladiv fata de celalalt ("cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia", nu?)...lista traditiilor proaste e incununata de succes prin contopirea salivei tuturor babelor care dau tarcoale ipocrit moastelor Sfantei Paraschieva, fara sa fi dat niciodata tarcoale unei carti de logica formala sau unui antiperspirant.

Una dintre traditiile proaste ale neamului prost rumanesc m-a scos din minti multa vreme:"...a-ti respecta rudele, indiferent de calitatea acestora, doar penru ca sunt rude". O imbecilitate cu staif, in care toti nesimtitii, agramatii, hotii, marlanii, nespalatii si dementii au fost tolerati ani de zile in virtutea acestei inertii maligne:"....lasa mah, ca ti-e frate....ce vrei acuma?"

Personal, nu o sa respect pe nimeni doar pentru ca imi este ruda. Am contabilizat, de-a lungul anilor, zeci de rude care nu merita nici macar o flegma in fata...Nu merita sa ma sinchisesc nici macar sa le injur. Si asta din respect pentru Freud care spunea ca "primul om care a injurat a pus bazele civilizatiei"! Ori, imi pare rau, cei pe care i-as injura...n-au fost, nu sunt si nu vor fi niciodata niste civilizati.

Voi respecta pe cei / cele care merita respect, indiferent de relatia de rudenie. Respectul trebuie sa fie reciproc iar aceasta reciprocitate nu are nimic in comun cu biologia, ci cu elemente de civilizatie pe care, la uni, biologia le-a invins.

Porcaria asta numita traditie ii face pe multi oameni (in general) si pe romani (in special) sa se complaca intr-o troaca infecta ce emana mirosuri pestilentiale. De aceste miasme nu poti scapa decat, poate, pe lumea cealalta. Caci pe lumea asta, unii respecta traditiile proaste si nu sunt deranjati deloc cand li se spune ca sunt "neam prost".

Sa le fie de bine!

No comments:

Post a Comment