Friday, January 13, 2012

"Mother nature" - intre dementa, mitologie, fetisism si masochism

E posibil ca expresia "mother nature" (mama natura) sa faca parte din ceea ce Jung numea arhetipuri, acele "imagini primordiale" ce se constituie in baza inconstientului colectiv.

Expresia psihismului colectiv, inconstientul colectiv s-a format de-a lungul a milioane de ani de existenta si evolutie umana ingloband experientele ancestrale ale umanitatii.

Primitivismul, perioada sumbra a traiului in grote si totala necunoastere a fenomenelor naturale a sadit teama ancestrala a omului fata de natura. Teama urmata de fetisizarea ei intr-un cult grotesc la limita masochismului.

Teama si admiratia, cele 2 sentimente contradictorii de care Freud vorbea in cadrul conceptului de "complex al lui Oedip" sunt la fel de prezente in inconstientul colectiv definit de Jung si se raporteaza la experientele ancestrale cu natura.Teama si admiratia prezente si astazi insa in alte forme au stat la baza nasterii acestei religii dedicate naturii, religie care ia forme de manifestare sociala si politica sub mantia "ecologismului".

Paradoxal, exacerbarea sentimentelor duale si contradictorii de teama si admiratie ii face pe oameni sa se autoexcluda din ecuatia existentiala "in armonie" cu natura si sa traiasca un soi de sentiment autoindus autopunitiv, masochist, prin care "mother nature" devine prioritatea zero, in detrimentul evident al intereselor omului.

Omul nu mai conteaza, nici in sine nici pentru sine! Conteaza insa ofrandele aduse "mother nature", ofrande care, gandesc unii, ar trebui sa o imbuneze pe aceasta din urma in manifestarile ei demente impotriva omului.

Una din ofrande este (cum altfel?) autopunitiva si se refera la zecile de taxe impuse (si nefiresc de usor acceptate) pulimii care, nu-i asa, a "facut rau" naturii si acum a venit momentul sa plateasca. Autopunitia se refera si la incercarile disperate de a elimina progresul tehnologic, intr-un soi de efort tembel de "intoarcere la origini", la "sanul naturii".

Omul in general si arhanghelii religiilor "pro-natura" (eco-nazis) in special uita insa ca pe "mother nature" o cam doare in cur de viziunea asta fetisista...si asta dintr-un motiv extrem de simplu: "mother nature" este amorala.

Amoralitatea naturii, logica manifestarilor ei brutale nu se potriveste deloc cu nazuintele/dorintele/interesele oamenilor. Incapabil sa sesizeze amoralitatea naturii, omul proiecteaza antropomorfismul in imaginea despre natura si intelege fenomenele potrivnice ca pe o pedeapsa pentru, nu-i asa, raul pe care el, saraca fiinta instinctuala cu pretentii rationale, l-a pricinuit "mother nature". Ca plata si rasplata, pedeapsa vine din cand in cand. Ori, pentru a imbuna manifestarile demente ale "mother nature", e nevoie de ofrande, de ritualuri, de masochism autopunitiv.

Ne intoarcem de unde am plecat, adica in pesteri!
Degeaba traim in 2012, gandirea e imbibata de experientele ancestrale ale inconstientului colectiv si nu poate iesi din acest prizonierat dramatic. Nu-i ramane "gandirii" decat sa joace asa cum ii canta instinctul, pe cele 2 voci ale fricii si admiratiei.

2 comments:

 1. superb articol. si eu sunt un fan Freud. uite ca m-ai facut sa uit si de partida de jocuri de noroc promisa vecinului. ar trebui sa aplici la Adevarul)

  ReplyDelete
 2. @nicu

  Salut Nicu, multumesc pentru aprecieri. Nu cred ca voi aplica la Adevarul pentru ca eu traiesc, de aproape 8 ani, in CANADA (Montreal). Nu cred ca e posibila o colaborare "la distanta" cu un ziar din Romania.

  Anyway...Daca ti-a placut articolul si, in general, ceea ce scriu, am si eu o rugaminte: trimite adresa blogului meu la toti cunoscutii tai romani, fie ca ei traiesc in Romania sau in strainatate.

  Multumesc.
  Sanatate si toate cele bune in 2012!

  Doru BARBU - Montreal(CANADA)

  ReplyDelete