Friday, April 6, 2012

Diverse

  • "Tara arde si baba se piaptana" spune un proverb romanesc. Tara de adoptie in care traiesc de 8 ani arde mocnit si toti se prefac ca e mirific. Papagalii din guvernul provincial cresc taxele, protejeaza interesele companiilor care spoliaza angajatii si ii lasa , de la o zi la alta, fara paine (job) si tot ei, papagalii "independentisti" sunt disperat de preocupati de faptul ca limba franceza "pierde teren" in QC si ca, pe cale de consecinta, tot mai putini vorbesc franceza in "la belle province". Asta e prioritatea nr 1. pentru ei in conditiile in care rata somajului creste si infloreste ca tampita, alimentand armatele de pauperi care apeleaza, in disperare de cauza, la celebrele cantine ale saracilor. Tara arde si baba se piaptana si, nemultumindu-se cu freza pe care si-o aranjeaza cu o perie slinoasa, se mai scarpina si in cur cu mainile-i cioturoase dupa care, in dementa-i sinistra, isi roade unghiile. 
  • Cunosc (de o buna bucatea de vreme!) oameni care sunt capabili sa sustina cu o incredibila tarie si convingere un lucru...pentru ca, la scurt timp, sa sustina contrariul lui, cu aceeasi tarie si convingere. Culmea monstruozitatii, acesti "afazici" rupti de realitatea curenta se bucura de un trai incredibil de bun in loc sa se bucure de niste sedinte de psihoterapie sau de delicioasele pastile de prozac. Pentru ca, sincer, un astfel de comportament nu mai este nici macar dovada unui caracter deficitar, ci evidenta unei boli psihice severe.
  • Sunt, in continuare, stupefiat de forta cu care unii oameni (sa spun majoritatea?) sunt dominati de niste stereotipuri pe cat de tembele pe atat de neadevarate. De pilda...imi spunea cineva recent,....in cadrul unei discutii banale...."ce mama doreste raul copilului ei"? Am ramas stupefiat...in conditiile in care propria-mi mama mi-a facut pe langa mult bine....cel putin la fel de mult rau: ani de zile in care urla de parca ar fi suferit de nevroza isterica (sunt convins ca a avut si are inca probleme psihice grave, nediagnosticate si nemonitorizate de un specialist!), ani de zile ma teroriza fizic si psihic, mi-a furat o camasa pe care a dat-o lu' taica-miu sub pretextul ca "ea mi-a cumparat-o, ea face ce vrea cu camasa aia"...si cate si mai cate...Ba mi-a spus, odata, intr-un dispret total...."ma cac pe facultatile tale"..Asa ca, ma intreb stupefiat, cine e schizofrenul care mai crede in povesti cu mame pe post de zane si tati pe post de feti-frumosi? NO COMMENT!
  • Recent, cativa jurnalisti de la ziarul LaPresse au "testat" vigilenta montrealezilor mimand un furt de biciclete. Se pare ca in Montreal poti sa furi o bicicleta, nimeni nu-ti are grija....atata vreme cat nu e bicicleta lui. Indolenta si, mai mult, egocentrismul exacerbat sunt cele 2 atribute ale occidentalului "de rand". Sa mai spuna cineva ca in Occident exista "spirit civic", ca oamenii sunt, in general, "sensibili" la nevoile celuilalt sau ca sunt gata sa ia atitudine in fata unei infractiuni care are loc chiar sub ochii lor! "Ni vu, ni connu". Si cu asta, fiecare cu ale lui...
  • Se face foarte mult caz de minciuna ca si cand aceasta ar fi fost atributul prin excelenta al regimurilor comuniste iar adevarul este dragostea eterna a regimurilor capitaliste. Culmea e ca aceasta enormitate a fost sustinuta tocmai de capitalisti, in propaganda evident mincinoasa impotriva regimurilor comuniste. Concluzia mea, a unui om care a trait in ambele regimuri este urmatoarea: minciuna in comunism era evidenta, trebuia sa fii oligofren sa nu realizezi ca e minciuna; functia ei era mentinerea unor alientati la putere. In capitalism, minciuna este infinit mai parsiva si, spre deosebire de comunism, ea produce bani (in conturile celor care sustin minciuna, eviden!). Multi bani....Foarte multi bani! Dar realitatea fiind infinit mai complexa, minciuna capitalista este si infinit mai greu de depistat...pentru ca este atat de mestesugita incat poti sa o confunzi foarte usor cu un adevar, chiar si partial....Si, oricum, ca om simplu nu ai acces TOTAL (din pacate...) la informatia corecta...Asta e....si asa cred eu!
  • Si daca tot am ajuns la minciuna, pot sa spun, cu mana pe inima, ca omul este singurul animal ipocrit: minte aproape non-stop insa pretinde ca iubeste adevarul....Mai mult, fiecare pretinde DE LA CELALALT sa fie sincer...in conditiile in care aproape TOTI OAMENII sunt incapabili sa suporte cu demnitate adevarul: fie se isterizeaza, fie il neaga considerand ca nu e, intr-adevar, "un adevar", fie pur si simplu nu ii intereseaza, desi il clameaza, ipocrit, de cate ori au ocazia. Ar fi cazul sa priceapa ca adevarul nu este o valoare estetica ci una de cunoastere, astfel incat functia adevarului este una pur cognitiva nicidecum nu e calea spre hedonism. Dar deh, daca prostia nu doare si nici ridicolul nu ucide, inseamna ca nici de ipocrizie nu a murit nimeni!

No comments:

Post a Comment