Tuesday, May 1, 2012

Coana Evropa vs "batranul continent"

Exista deja doua voci, suficient de autorizate, care spun cam acelasi lucru: ca Europa se sinucide! Ori, o vorba veche, rumaneasca, spune ca atunci cand 2-3 oameni iti spun ca esti beat....ar fi bine sa te duci la culcare!

Primul care trage semnalul de alarma o face din perspectiva istorica. Are toata legitimitatea profesionala sa faca aceste afirmatii. are statura profesionala si experienta directa a unui spatiu geografic si istoric pe care il cunoaste destul de bine. Istoricul Neagu DJUVARA trage un prim semnal de alarma....

Al doilea, si nu mai putin important, vine dinspre un economist american de origine mosaica. Putem sa-l banuim pe Joesph STIGLITZ de conspiratie? Putem sa-l acuzam ca bate campii doar pentru ca ar putea avea afinitati fata de teoriile apocaliptice? Putem, doar, sa-i citim cu detasare spusele si sa incercam sa verificam pertinenta lor in viata de zi cu zi.

In nici un caz, insa, nu putem sa-i banuim pe cei doi (intre care nu vad decat un singur punct comun - profesionalismul!) de o alianta malefica, de insinuari subversive sau de combinatii oculte in vederea destructurarii unei zone, altminteri, fundament al civilizatiei Occidentale.

Drama Europei actuale sta nu atat in incapacitatea deja proverbiala a birocratiei UE de a gestiona o criza economica feroce ci si in cinismul plutocratiei de pe batranul continent, care, in egocentrismul ei exacerbat, vaduveste cateva sute de milioane bune de oameni de accesul la resurse si, implicit, la o viata decenta.

O Elvetie mereu elitista si mult prea centrata pe invartelile ocultei bancare, incapatanata sa ramana "stat in stat" fata de UE, o Norvegie lacoma si aroganta care nu si-a propus niciodata sa imparta din tortul exploatarilor petroliere din Marea Nordului si o Islanda centrifugala si mult prea indepartata....sunt cuiele in talpa coanei Evropa, care nu vrea sa-si schimbe panfotii neam! O Spanie halucinanta, cu un somaj oficial de 25 % sau o Romanie periferica (tara care in ciuda potentialului agricol enorm....importa peste 75 % din produsele alimentare de baza!!!) nu vor fi niciodata motoare de crestere economica si bunastare. Ba dimpotriva...

Nu e suficienta productivitatea si competitivitatea Germaniei...pentru ca problemele interne referitoare la imbatranirea populatiei, expansiunea islamismului de factura turca si diferentele de dezvoltare INCA FOARTE MARI dintre vest si est sa se rezolve...E nevoie de mult mai mult...

E nevoie de politici economice solide de stimulare economica si a competitivitatii (vezi South Korea!), nu de o austeritate dementa care produce doar efecte perverse! E nevoie de o viziune unitara si coerenta privind politicile fiscale si bugetare, e nevoie de o realocare si, mai ales, redistribuire de resurse pentru dezvoltare, nu de taxe aberante pe combustibili (vezi taxele pe produsele petroliere derivate gen benzina!). E nevoie de exploatarea enormelor resurse agricole, nu de sute de miliarde aruncate aiurea pentru a "impiedica" efectele "incalzirii globale"! E nevoie de adevarate politici economice pentru a pune in valoare resursa umana, nu de a tine pe tusa sute de mii de absolventi de invatamant superior (cazul Frantei este emblematic!).

Dar deh, de multe mai are nevoie coana Evropa...caci iata, cuplul bufonilor Sarkozy & Merkel pare ca s-a spart. Iar circul n-are cum sa inlocuiasca absenta dramatica a painii!

No comments:

Post a Comment