Thursday, July 26, 2012

Futurologii

O specie aparte in peisajul cotidian o reprezinta ghicitorii in ale viitorului, grupati doct in categoria "futurologilor".
O specie, intr-adevar, foarte raspandita. Pentru ca futurologi sunt nu doar practicantii ci si adeptii unei astfel de practici, pe cat de ridicole pe atat de inutile. Ce s-ar face futurologii....fara oamenii preocupati  (sa spun ingrijorati?) de viitor?

Specia futurologilor se imparte, oarecum maniheistic, intre ghicitoarele (escroacele de profesie) agramate (de regula tiganci), care nu au nici cea mai mica problema sa-ti "ghiceasca" viitorul insa au grave probleme cu gramatica limbii romane si categoria "docta" de analisti din care se desprinde cu usurilnta si Alvin TOFFLER.

Sigur, ghicitorii viitorului nu ar exista daca nu ar exista si preocuparea maladiva a oamenilor privind acest viitor. E destul de bizara aceasta preocupare in conditiile in care multi oameni ignora prezentul iar trecutul il privesc fie melancolic, fie ignorandu-l, fie complet mitologizat. Curiozitatea maladiva privind viitorul poate fi pusa, eventual, si pe seama dorintei oamenilor de a elimina necunoscutele din viata lor. E legitim!
Insa cred ca e la fel de legitim, pentru o minte limpede, sa accepte ca NIMENI, DAR ABSOLUT NIMENI nu are capacitatea de a creiona viitorul asa cum el va fi intr-adevar. Sa ne aducem aminte doar, in treacat, de sarabanda de scenarii apocaliptice (privind viitorul, nu-i asa?) din nesfarsitele scenarii privind "sfarsitul lumii".

Oh, cu siguranta ca imaginarul vizionarilor si futurologilor este extrem de bogat si in el se inghesuie tot felul de ipoteze, de la unele chiar pertinente pana la cele mai absurde. Insa....e vorba DOAR DE IMAGINAR.

Iata de ce apreciez pozitia istoricului roman Lucian BOIA in acest interviu in care spune, printre altele, ca "totul pare sa fie o utopie cu privire la viitor....noi nu stim cu va fi viitorul".
Si ca, de fapt, toate scenariile de pana acum privind viitorul s-au dovedit prostii!

Imi aduc aminte cum, prin 1984-1985, profesoarea de desen ne-a stimulat si noua, elevilor (13-14 ani), capacitatea/imaginatia de futurologi, dandu-ne ca tema "Anul 2000". Nu va povestesc puzderia de rachete si extraterestri, de nave cosmice ("farfurii zburatoare") si de culori apocaliptice care se inghesuiau in desenele noastre...
Mda, adevarati futurologi ce eram....noi nu aveam cum sa ghicim ca, 12 ani mai tarziu, adica in 2012, in Romania multi vor circula in carute trase de cai si ca o buna parte din populatie va fi privata de canalizare si apa curenta.

Dar noi eram niste copii....Sa-i dam cuvantul futurologului Alvin TOFFLER care, speculand anumite evenimente din trecut si brodand pe anumite evenimente din prezent, isi permite sa bata campii cu aerul doct al celui care a mai facut-o dealtfel, pe bani buni!
Iata cateva dintre ineptiile (recente si  docte) cu parfum de futurologie, facand predictii pentru ceea ce omenirea va experimenta, chiar si partial, peste vreo 40 de ani;

"Bisexualitatea va fi la fel de raspindita ca si heterosexualitatea.
Pentru următoarele patru decenii, Alvin Toffler afirmă că un număr tot mai mare de oameni îşi vor
cultiva propriile legume
şi îşi vor produce singuri alimentele, pentru a depinde tot mai puţin de marii producători şi distribuitori din industria alimentară."Abisal, nu?

No comments:

Post a Comment