Saturday, November 17, 2012

Frica, prostia si minciuna = "primadonnele" marketingului

"Frica vinde" spune un proverb a carui provenienta imi scapa dar care contine un adevar greu de contestat. Mobilurile din spatele deciziei de a cumpara ceva sunt diverse si s-au metamorfozat teribil de-a lungul istoriei trecand de la nevoia primara de consum la comportamentul compusilv de cumparare - boala capitalismului.

In goana dementa dupa profit - singura preocupare a mercantilismului neo-liberal pe cale sa se instaleze la scara mondiala...profetii mincinosi ai unui marketing tot mai agresiv, mai perfid si mai penibil incep sa joace cartea fricii.
Exploatand la modul cel mai meschin cu putinta fobiile (reale sau imaginare) ale oamenilor, deontologii pietei inventeaza pericole iminente pentru ca mai apoi sa-i vanda prostului (indolent, speriat de moarte si gata sa scoata oricat din buzunar pentru a se salva!) basina ursului din padure pe post de elixir al tineretii!

Nimic mai penibil...daca nu ar fi si trist in acelasi timp...

Cateva exemple:

1) Sperie-l pe fraier ca-i ia foc casa sau ca din moment in moment il vor fura hotii....si vinde-i o asigurare (cat mai scumpa, evident!). Si fraierul musca momeala...caci ce nu face omul pentru a se pune la adapost de pericole??? Bun! Fraierul a semnat, compania a incasat, fie numele marketingului mincinos laudat! Insa....sa te tii frate...atunci cand chiar se intampla daravela...si ceri companiei despagubiri in baza asigurarii pe care ai platit-o!!! Vor face o ancheta...de innebuneste si FBI-ul de groaza...si vor descoperi ca tu ai pus focul....nu-i asa....ca sa incasezi prima grasa promisa de compania de asigurari! Te vor aduce in pragul disperarii...pana cand vei renunta la tot...si te vei resemna...caci e greu, daca nu mult prea epuizant sa lupti de unul singur cu o organizatie...

2) Sperie-l pe fraier ca apa de la robinet nu e buna...si ca exista riscuri de imbolnavire daca o consuma. Dupa care...vinde-i fraierului aceeasi apa, imbuteliata si cu o eticheta "fancy"!

3) Sperie-l pe fraier cu iminenta unei apocalipse climatice (celebra, neobosita si mincinoasa campanie isterica a "incalzirii globale" rebotezata  - de ce oare??? - in "schimbari climatice")...si baga-i mana in buzunar pentru tot felul de taxe ("carbon tax", "emission tax", accize pe combustibili and so on). Ba mai mult, tunde-l la buzunar cand isi face cumparaturile...pentru ca, nu-i asa, pungile de plastic altadata gratuite...acum pun in primejdie "mother Earth" (inainte nu o faceau???) si, pe cale de consecinta, trebuie sa le platesti, fraiere! Pentru ca numai asa, platindu-le, vei deveni "eco-responsabil"! Te apuca toti dracii...si altceva nu!

4) Sperie-l pe fraieri ca mancarea "obisnuita" nu e buna, ba chiar sta la baza tuturor bolilor incurabile - cancerul fiind pe primul loc - si, pentru ca te gandesti la sanatatea lui (majoritatea oamenilor sunt ipohondri, paranoici si thanatofobi) inventeaza "alimentele BIO", evident mai scumpe! Fraierul, speriat, va scoate banul...caci e deja speriat de moarte daca aude, zilnic, aceeasi minciuna repetata la infinit. Cata dreptate avea Stalin, nu? "Spune o minciuna la infinit...si ea va deveni adevar".

Lista e deschisa si cred ca este cat se poate de clar, pentru oricine e de bun simt si cat de cat rational, ca frica vinde...poate chiar mai bine decat sexul. Iar in combinatie cu minciuna si indolenta cvasi-generalizata, face ravagii!


No comments:

Post a Comment