Monday, November 14, 2011

"Nu conteaza cat de lung am parul, important e cat si cum gandesc". Oare?

Genial aforism (exprimat in 2 versuri) al regretatului Florian PITTIS, in contextul halucinant al iesirii (iluzorii) din comunismul triumfator si, implicit, din enervanta "iepoca de aur".
Genial pentru ca el incerca, la inceputurile chinuite ale "democratiei originale" romanesti, sa stapaneasca hoardele de trogloditi manipulabili si chiar manipulati de maleficul Ion ILIESCU, asmutiti cu tarnacoape si cazmale impotriva oricui nu era tuns regulamentar si avea aerul unuia care gandeste, nu munceste!

Ei bine, dincolo de incercarea magistrala a lui PITTIS de a lamuri cercopitecii bipezi care urlau pe strazile Bucurestiului "noi muncim, noi nu gandim!", cele 2 versuri se vor fi vrut, probabil, un punct de plecare (in sens kantian, gnoseologic) pentru o societate dezirabila, in versiunea MERITOCRATIEI. Era si normal ca multa lume (prea putina insa...si asta s-a vazut in toti acesti 22 de ani!) sa-si doreasca reinventarea societatii romanesti prin promovarea unor valori autentice, independente de lungimea parului, independente de tipul de muzica preferat (evident altul decat muzica populara!), independete de orice alte aluzii, evident tembele, subversive, meschine si neavenite proferate de trogloditii/parvenitii vremii!

Mare dezamagre, iata, dupa 22 de ani...Valorile autentice, capabile sa se (auto)valideze in spatiul public,  nu numai ca nu conteaza in anomia schizoida a Romaniei actuale..dar ele sunt brutal ridiculizate, sunt puse la infinit sub fatidicul semn al intrebarii, sunt condamnate la izolare ca si cum ar fi vinovate pentru marasmul actual si lipsa totala de perspective. Criteriile pe care se sprijina astazi potentatii vremii - dusmani ai gramaticii, ai logicii si ai bunului simt - sunt cu totul altele: smecheria, tupeul, agresivitatea primara, promovarea lingailor, a sfertodoctilor, promovarea si premierea (cu bani multi si posturi de o importanta capitala) a spagarilor, nepotilor, nepoatelor, curvelor, delatorilor de tot felul, impostorilor.

Romania visata (pe versuri) de PITIIS nu este si nu cred ca va fi vreodata o MERITOCRATIE! Cel mult va ramane o combinatie bizara, in proportii variabile si aleator distribuite de CLEPTOCRATIE, PARTITOCRATIE, PLUTOCRATIE. Ori ,in conditiile acestea, draga PITIIS, nu numai ca nu conteaza lungimea parului, dar nici pe atat nu conteaza cat si cum gandesti! Conteaza orice altceva, fara nici o legatura cu ceea ce ai gandit tu, eu sau ceilalti minoritari romani, din tara sau de aiurea, penru care INCA mai e important cat si cum gandesc!

No comments:

Post a Comment