Sunday, December 11, 2011

Gigi "infailibilul", Fane "povatuitorul" si Vasilica "stie tot"!

Iata 3 personaje imaginare insa foarte usor de regasit la o singura persoana. Am cunoscut pana acum multi scelerati ce se puteau mandri cu aceasta "tripla personalitate" intr-una singura.

In psihiatrie, patologia capata numele de multiple personality disorder insa ea poate fi incadrata si in profilul moral al individului. Siguranta de sine, aroganta, autosuficienta, dispretul fata de celalalt (in special fata de opiniile celuilalt), sunt tot atatea premise legitime care scot in evidenta caracterul ignobil si patologia (dramatica, pana la urma!) a multor oameni.

Foarte multi frustrati, incapabili de un "self-recovery" dupa traume inimaginabile, cad prada acestei teribile sechele morale si infioratoare patologii. Se cred infailibili desi prostia, indolenta si superficialitatea de care dau dovada sunt strigatoare la cer. Simt nevoia aproape non-stop sa dea sfaturi, desi habar nu au despre ce vorbesc. Stiu tot, nimic nu-i mai surprinde, insa bat campii cu o nonsalanta greu de imaginat. Excursul lor basculeaza de la logoree la delir verbal. Nu ai timp nici macar cateva secunde sa-i contrezi, pentru ca energia lor este fantastica si, oricum, nu-ti dau nici o sansa la replica, chiar si atunci cand au obosit de sporovait imbecilitatile lor docte. 

Se identifica foarte usor cu cele 3 personalitati enumerate in titlu pentru ca, efectiv, chiar cred ca sunt infailibili, simt nevoia (patologica) sa dea sfaturi si nu au nici cea mai mica indoiala asupra propriilor cunostinte, in fapt niste elucubratii demne de mila. Capacitatea de concentrare a acestor nefericiti este minima pentru ca in permanenta sunt intr-o goana nebuna de a-i teroriza pe ceilalti cu propriul delir. 

E trist, dramatic de-a dreptul, cand intri in contact cu un astfel de dezmostenit al capacitatilor mintale. Nu-ti ramane decat sa-l compatimesti si, evident, sa-l ocolesti cat mai des posibil. Pentru ca in compania lui aproape totul este imposibil. Ori posibilul si imposibilul nu pot coexista in acelasi timp si sub acelasi raport. 
Cel putin asa am invatat eu la logica formala deducand celebrul "patrat logic al modalitatilor"
No comments:

Post a Comment