Saturday, June 25, 2011

Logica vs credinta

Intr-o emisiune TV intitulata (cateodata legitim, de multe ori insa abuziv) "Profesionistii", un preot ortodox isi da masura imbecilitatii, a departarii de logica si de, pana la urma, bunul simt.

Capabil (intuitiv) sa defineasca fericirea (un concept vag, relativ si imposibil de cuprins intr-o singura definitie) ca fiind "ceva extrem de personal", preotul blufeaza lamentabil spunand "nu pot sa-l definesc pe Dumnezeu". Halucinant! Atunci cum poti sa crezi in ceva ce NU POTI SA DEFINESTI? Hilar...e putin spus!

Logica preotului e departe de logica formala. Intr-un exces ipocrit de complex de inferioritate, preotul MOGA invoca "micimea" lui in comparatie cu Dumnezeu, micime care "nu-i permite sa-l  defineasca pe Dumnezeu" pentru ca, (tineti-va bine de  scaune, sa nu cadeti!) asta ar insemna ca "el sa fie mai presus de Dumnezeu".

Daca extind aceasta mostra de (i)rationament, unde ajung?

Cum adica? Eu nu pot sa definesc o pasare pentru ca i-as fi inferior? Ah, o pasare pot sa o definesc...Ok!
Atunci...Universul...care, evident, "ne este superior", nu pot sa-l definesc, nu? Pentru ca asta ar insemna ca eu, marunta fiinta umana, sa'-i fiu superior! Corect? Ati gandit mult imbecilitatea asta? Sa nu va auda un enorias mai cu scoala....ca va rade in nas!

Incapabil sa-l defineasca pe Dumnezeu, preotul Petru MOGA e insa capabil sa inventeze un sfant (vezi minutul 51 al emisiunii) protector al "graiului romanesc", pe care sa-i ascunda intr-un loc pe bolta/turla bisericii, unde "nu vede toata lumea, nu se va impiedica nimeni de ei". Si asta...doar pentru ca a mai ramas un loc (dupa ce pictorul si-a dus halucinatia vizuala pana aproape de capat) si el trebuia umplut cu ceva! Ati ghicit, locul a fost umplut cu un sfant inventat de preotul Petru MOGA! Ce ridicol...

Incoltit de Eugenia VODA cu remarca "deci ati INVENTAT un arhanghel"....preotul joaca la cacealma, nu-si asuma gestul teribilist si complet irational, se repliaza in lasitatea clasica a hermeneuticii ortodoxe si spune "nu l-am inventat, l-am VIZUALIZAT". Grotesc! Halucinant! Ireal!

Parinte MOGA, e nevoie sa va refaceti studiile! Nu insa cele de Teologie, in orice caz...Ele n-au nici o legatura cu Logica si/sau cu bunul simt!


Minutul 35 aduce, din gura preotului MOGA, o revelatie: anti-pedagogul in sutana ne spune ca "pe propriul copil il bati mai usor, il certi mai usor....insinctiv, natural, pare ca ai niste drepturi asupra lui"!!! Nu ati facut atac cerebral de nervi? Nu? Pai atunci aflati ca iresponsabilul preot MOGA a infiat un copil. Caruia crede ca i se cuvin cu totul alte drepturi decat copiilor biologici, pe care, evident, "ii bati mai usor, ii certi mai usori, pare ca ai niste drepturi asupra lor". Teribila logica preoteasca, nu?

Preot Petru MOGA, am si eu "instictiv, natural" un drept la exprimare. In virtutea acestui drept, consimtit de altfel de filosofia contractualista, a dreptului natural a lui T Hobbes si J.J.Rousseau, iti spun ca esti un imbecil fariseic. Sutana, barba si functia bisericeasca sunt doar niste jalnice paravane protective care te apara in fata prostilor atunci cand "instictiv, natural, pare ca ai niste drepturi asupra propriilor copii". Daca asa "a facut scoala Dumnezeu" cu tine...sau daca asta e "investitia" pe care a facut-o Dumnezeu...m-am lamurit!


ps1 Il invit pe preotul Petru MOGA sa imi defineasca DEFINITIA!
ps2 Legat de invierea mortilor si viata vesnica, ar fi interesant sa stiu la ce varsta va invia fiecare om? Va ramane vesnic la varsta  la care a inviat? Si daca nu-i convine varsta asta? L-a intrebat cineva lucrul asta?
ps3 Parinte MOGA, ridicolul poti sa-l definesti (uitandu-te in oglinda)?

7 comments:

  1. Mda, amice m-ai convins, esti un mare intelectual, insa nu unul rafinat, ci unul extrem de incisiv si extremist in a judeca chiar si cele teologice pe care nu le prea stapanesti. De ce-ti spun asta? Pentru ca eu cu formare teologica, ii inteleg pozitia parintelui Moga. Sunt o gramada de asa zis intelectuali (dar sunt niste pseudointelectuali) sa-si dea cu parerea si in alte domenii mai putin pragmatice cum tine de altfel acest domeniu teologia. Pai domnule draga teologia nu e apanajul intelectualilor incisivi, iti spun eu te depaseste, asa cum Dumnezeu ca fiinta absoluta si atotperfecta (pfuu ca am definit ceva), depaseste logica sau ratiunea umana. Cum ai putea sa-L definesti pe Dumnezeu? Te intreb pe tine domnule draga. Pentru ca definirea inseamna inchiderea lui Dumnezeu intr-un concept finit, limtat. Faptul ca parintele Moga nu vrea sa-L definasca pe Dumnezeu, isi exprima umil inferioritatea sa in fata lui Dumnezeu si surprinderea mintii moderatoarei asupra acestui mister absolut care e Dumnezeu. Si-ti dau doua exemple ca sa intelgi gandirea teologica: 1. faci o groapa in nisip pe malul marii si doresti sa bagi toata marea in acea groapa. Evident e imposibil. 2. In traditia taoista se spune ca cel care vorbeste despre Tao nu l-a realizat pe Tao, cel care nu vorbeste despre Tao l-a realizat pe Tao.
    Multe din exprimarile teologice sunt antinomice pentru a demonstra inferioritatea ratiunii umane, pentru ca Dumnezeu este supralogic. Iata ca am facut un pic si dogmatica aci. Incisivitatea ta intelectuala o poti exersa in alt domeniu nu in cel teologic. Lasa-l pe parintele Moga sa fie umil in aceasta relatie cu Dumnezeu.

    ReplyDelete
  2. @ Stefan Dorin

    Multumesc pentru complimente, nu sufar catusi de putin pentru ca "teologia ma depaseste". Mai trist e ca teologii sunt depasiti de logica. Ori, cu toate limitele de rigoare (vezi paradoxurile din logica formala) - logica ramane fundamentul unei lumi care progreseaza, nu una obscurantista, care perpetueaza "credinte" ilogice/alogice ce dateaza de peste 2000 de ani.

    Ma intreb cum poti sa atribui "calitati" de genul "atotputernic" unei entitati pe care nu poti sa o definesti...Dar vai, aceste intrebari "intelectuale" nu-si au rostul in dogmatica obscurantista a teologiei...

    Ma intreb daca preotul Moga este la fel de umil cand isi bate copiii (curat comportament crestin, asa e!), cand isi poarta mitra (in valoare de cateva mii de euro) cusuta cu fir de aur sau cand coboara, vai, la fel de umil, din propria-i limusina. Ar fi interesant de vazut, apoi, daca da dovada de aceeasi umilinta cand sustine un proiect megalomanic gen "catedrala mantuirii neamului" (prost?), in conditiile in care saracia a atins cote alarmante in Romania si nu exista cartier in fiecare oras fara cel putin o biserica! In fine, ma intreb cat de umil ar putea explica preotul Moga homosexualitatea din randul preotilor ortodocsi si imoralitatea lor strigatoare la cer: numai de-a lungul ultimilor 100 de ani, biserica ortodoxa a coabitat cand cu puterea regala, cand cu legionarii, cand cu comunistii, cand cu post-comunistii. Toate aceste coabitari fiind in avantajul evident al preotilor si in dezavantajul flagrant al enoriasilor.

    Nebunia post-decembrista a dat apa la moara tuturor sarlatanilor care, din spatele sutanei, tin predici prostilor si ii storc de bani pe bizonii indolenti, agramati, trogloditi si saraci (in primul rand cu duhul).

    Cam asa http://www.youtube.com/watch?v=KGIkPUlj-Fw arata "enoriasii" pe care ii "pastoreste" onor biserica ortodoxa.

    Va meritati reciproc!

    ReplyDelete
  3. Domnu Doru, vad ca-ti place sa balacaresti orice te depaseste teologic. Pai omule, daca te depaseste, de ce te exprimi sau vrei sa demonstrezi cat de mare filosof esti? Se pare ca bunul simt al sacrului, pe care ar trebui sa-l ai, e sufocat de acest orgoliu de-a sanctiona pana la un refuz, manifesti un dezgust fata de ceea ce e autentic religios. Te sustin in anumite idei de-a identifica aceasta criza prin care trece ortodoxia, insa fondul eclesiologic spiritual nu ar trebui sa-l reclami si sa faci o tocana putin digerabila. Semn ca numai eu iti mai comentez postarile. Vad ca-ti place intr-un mod incisiv sa te expui penibil in aceasta postura de intelectual chiar si in religie, fara sa ai aceasta formare spirituala de bun simt. Dar te voi lasa in plata Domnului sa te manifesti in deplina ta placere. Mult succes la protest. Poate te va auzi cineva desi ma indoiesc! :)

    ReplyDelete
  4. Nici nu a cum sa suferi de bunul simt al sacrului, e un organ atrofiat pt. tine. Logica e buna pana la un punct, cand isi dovedeste limitele sale omenesti, de aceea de multe ori progresul generat in ziua de azi creaza atata alienare mentala, stres si toata nebunia din lume. De aceea progresul din ziua e azi creaza dependenta e prozac. Iata progresul fiintial de care zici amice, ca majoritatea sunt niste maimute tehnologizate cu Ipod4, fara sa-si cunoaca rostul fiintial, ontologic in scurta noastra calatorie pe acest pamant. Si ma gandesc daca chiar te dai rotund in ale teologiei, daca ai citit ceva de Dumitru Staniloae sau alti mari Sfinti Parinti, dar dupa formarea kantiana a mintii tale se pare esti nul in privinta asta.

    ReplyDelete
  5. @ Stefan Dorin,

    Domnule Stefan, daca va deranjeaza adevarul si, din false pudori, numiti demersul meu balacareala, asta e problema dvs., nicidecum a mea.

    In ce priveste presupusul orgoliu la care faceti referire...el este umilinta in sine fata de impertinenta, sictirul si lipsa de scrupule a preotilor. Sa nu mai vorbesc de fariseismul lor...ca e inutil.

    Regresul, eterna intoarcere la o presupusa "epoca de aur" (n-are nici o legatura cu epoca ceausista) este o eterna amagire urmata de fireasca dezamagire. Este, in fapt, ceea ce Freud numea "refuzul realitatii".

    Fiecare epoca e insotita de propriile-i crize, mai mult sau mai putin malefice (distructive), mai mult sau mai putin benefice (constructive).

    Am serioase indoieli ca tehnologia, asa cum insinuati, este la baza depresiilor oamenilor. Prozac-ul are si el rolul lui (in primul rand de efect Placebo) si este infinit dezirabil "tratamentelor" la care erau supusi bolnavii psihic in Evul Mediu netehnologizat. Ajungeau repede pe rug (pe post de vrajitoare) sau li se gaurea capul cu un burghiu manual pentru a facilita "iesirea diavolului". Ce duios...:)))

    Am serioase indoieli ca acum 500 de ani, in plina lipsa a tehnologiei Internet, fericirea (concept la fel de vag ca Dumnezeu) ii coplesea pe oameni...in conditiile in care mureai in chinuri din pricina unei banale apendicite sau din cauza unui banal granulom care, de la masea, iti inunda creierul cu puroi.

    Aveti, ca orice teolog, tinte false! Nu tehnologia e de blamat, ci lipsa acuta a modelelor credibile, dezirabile, solide si cu adevarat progresiste! In loc sa fie agent de socializare, biserica e agent de manipulare. In loc sa-i ridice (material si spiritual) pe trogloditii aia care traiesc, in 2011, mai rau decat in 1411...biserica, prin onor preotii "umili" ii jecmaneste de bani pe enoriasi (nunti, botezuri, inmormantari, pomeni, etc...) si ii tine in mocirla fizica si morala. Nefiind ea insasi in stare sa ofere modele, biserica ofera eterne amagiri urmate de firesti dezamagiri.

    In locul parintelui Staniloaie...prefer pozitia corecta, informata, transanta si plina de bun simt a eminentului teolog Miceal Ledwith.

    http://video.google.com/videoplay?docid=5014377835686246317

    Enjoy it!
    :)))

    ReplyDelete
  6. Credeti ca daca va complaceti in alt ordin asa zis moral, fara sa aveti capacitatea sa intelegeti la ceea ce am spus mai sus, sunteti plauzibil din punct de vedere teologic? Nu, tot pe dinafara problemei sunteti. Nu vreau sa culpabilizez Biserica, pentru ca unii oportunisti devin preoti care se mai baga si in politica etc si fac deliciul atacurilor dvs. Inclin sa cred ca bunul dvs simt al logicii il pun la indoiala. Nu contest domnule Doru toate aceste evidente de care spuneti. Se pare ca culpabilizati si Biserica Romano-Catolica, de care eu personal, ma dezic total cu toata istoria ei plina de compromisuri indezirabile, pentru ca eu sunt ortodox si am facut ceva teologie din placere, chiar am studiat bine si alte religii si nu sunt un indoctrinat. Cred ca noi ca ortodocsi avem de invatat cate ceva si de la alte religii, de cat sa ne afirmam ortodoxia atat de vulcanic si fara o eficienta prea mare in ultima vreme. Da asa e, nu fug de aceste evidente de care acuzati, in fond recunoasterea acestor adevaruri duc la o rezolvare poate. Insa nu vreau sa ma identific cu aceasta pozitie atat de incisiva si limitata de care dati dovada in privinta fondului eclesiologic plin de taina a spiritualitatii ortodoxe si dupa cum vad putin l-ati studiat si care se apropie cu fondul altor religii orientale intr-un anumit sens. Deci mai studiati domnule Doru, pt ca afirmarea dvs nu pare deloc umila ci de un orgoliu pe care evident nu-l recunoasteti. Cei care esueaza in formarea lor sunt cei care spun ca stiu tot si defapt nu stiu nimic in scurta lor calatorie pe aceasta planeta.
    Si va subliniez un aspect foarte important din acest filmulet pe care l-am vazut de ceva vreme. Deci sa nu aveti impresia ca sunt un teolog perimat, obtuz. Sunt un teolog cu o deschidere la nou insa cu argumente credibile: Iisus si-a fundamentat un imperiu mai mare decat toti imparatii pe IUBIRE. Iubirea domnule Doru e baza crestinismului si in pozitia dvs. nu aveti acces la ea si la o cunoastere esentiala a fiintei umane. Mult noroc!

    ReplyDelete
  7. @ Stefan Dorin

    Domnule Stefan,

    N-am inteles niciodata de ce umilinta este o valoare. Din pacate, ortodoxia promoveaza false valori, pseudovalori, antivalori ca fiind valori atutentice. Revin...chiar daca nu va place: schizofrenia in care traiesc preotii ortodocsi e o dovada de indepartare de retorica pe care ei o folosesc. Nu-mi inchipui ca asta e menirea bisericii - imbogatirea preotilor si jecmanirea enoriasilor. Pai nu va suparati, dar cam asta se intampla cu biserica ortodoxa. Preotii isi plimba slanina in masini luxoase, cer bani la enoriasi pentru "serviciile" religioase....si ii indeamna pe acesti enoriasi sa fie "umili" si modesti.

    Chiar nu realizati dimensiunea ridicolului?

    E posibil ca Isus sa fi propovaduit iubirea, problema e ca NU POTI SA IUBESTI PE TOATA LUMEA!!! Cred ca e inutil sa va spun de ce...
    S'apoi...iertati-ma...dar crestinismul (asa cum ati observat si in filmul pe care spuneti ca l-ati vazut) a derapat teribil! Sa adulezi un instrument de tortura (in speta crucifixul), sa consideri suferinta ca benefica si, mai grav, ca facandu-i pe plac lui Dumnezeu...este una dintre cele mai mari orori! Iertati-ma, dar nu sunt suficient de masochist pentur ca sa subscriu la o astfel de viziune!

    Despre catolici....am scris. Au pacatele lor, imposibil de iertat. Homosexualitatea, interdictia absurda privind casatoria preotilor, scandalurile de pedofilie...toate acestea sunt monstruozitati greu de imaginat pentru o lume care se vrea civilizata.

    Revenind...nu mi-e clar de unde stiti dvs. ca "nu am acces la iubire"? In prezent...iubesc o femeie cu toata fiinta mea! O femeie care, la randul ei, ma iubeste. Nu cred ca dvs. cunoasteti mai bine sentimentele mele decat le cunosc eu. Faptul ca scriu acid la adresa preotilor e una, iubirea e alta. Amestecati borcanele si ajungeti la concluzii false! Pentru ca plecati de la premise false!

    Parerea mea...
    :)

    ReplyDelete