Thursday, January 20, 2011

Bovinizarea Europei

Cu toate pacatele (istorice) pe care nu prea si le asuma, Franta a jucat si joaca inca rolul de tara de prim rang in Europa. "La grande gueule de l'Europe", Franta a lasat, totusi, urme in istoria culturii europene si mondiale. Face eforturi sa demonstreze ca nici tehnologia nu ii este straina. Si chiar reuseste! Cel putin pana in prezent, Franta detine recordul mondial de viteza pe cale ferata clasica.
Tara care l-a dat pe Montesquieu,  pe "contractualistul" Jean-Jacques ROUSSEAU , pe rationalistul RenĂ© DESCARTES , pe impresionistul GAUGUIN sau pe remarcabilul Jean-Francois REVEL este pe cale sa abdice lamentabil in anticultura.

Recent, cotidianul francez Le Monde lauda virtutiile interpretative ale unui tigan jalnic, manelist (fost CFR-ist) din Romania - Nicolae GUTA. Din pricini care imi scapa, presa franceza, prin vocea unui ziar puternic, creaza un precedent pe cat de penibil, pe atat de regretabil: legitimeaza o subcultura, chiar o anticultura. Si o face de parca ar vrea sa demonstreze, cu incapatanarea unei termite, ca istoricul roman Neagu DJUVARA (care, vai ce coincidenta, a trait o buna perioada in Franta) avea dreptate cand spunea ca "Europa se sinucide".

Nu numai ca exista un risc mare al sinuciderii, dar riscul bovinizarii coanei Europa devine realitate. Simfoniile lui Dvorak, Stravinsky sau Beethoven, compozitiile unice ale lui Mahler, Chopin sau Carl Orf vor fi eclipsate, probabil, peste 100 de ani, de behaielile anomice ale lui Nicolae GUTA et comp.

Bravos Europa, halal sa-ti fie!

No comments:

Post a Comment