Tuesday, January 4, 2011

Ce sunt banii?

  As pune intrebarea asta board-ului Bancii Nationale a Elvetiei si, in acelasi timp, unui roman haituit de saracie, care subzista in Romania debutului de an 2011 cu incredibilul "salariu" de 150-200 EURO/luna!
Cu siguranta ca cele 2 raspunsuri vor fi total diferite, avand in vedere atat cunostintele teoretice cat si perceptia personala asupra banilor.

  Totusi, cand o companie elvetiana renumita produce ceasuri de mana la halucinantul pret de 750.000 $...te intrebi...sincer si debusolat...ce sunt banii???
Cine este nebunul (indiferent de averea pe care o detine!), metamorfozat intr-un snob de prima mana...care sa plateasca 750.000 $ pe un ceas de mana, fie el si Piaget Polo Turbillon Relatif???
La banii astia (paritatea USD/CAD e aproape 1/1)... cu 400.000 CAD (tax included) imi cumpar un apartament luxos in down-town Montreal si il mobilez cu inca 50.000 CAD. Cu 75.000 CAD (tax included) imi cumpar o masina care imi ofera lux si performanta peste asteptarile mele. Iar cu restul de 225.000 $...incerc sa pun pe picioare un business cat de mic din care sa pot trai decent cate zile oi mai avea...
 Comparati un ceas de mana Piaget Polo Turbillon Relatif cu ce as putea (e doar un exemplu...) sa cumpar in Montreal/CANADA! Concluziile va apartin!

  Admirabile eforturile elitei politice si militare elvetiene in timpul celor 2 razboaie mondiale. Sigur, pretul acestei "neutralitati" a fost mare. ("Pretul" asta ascunde insa o groaza de orori!!!) La fel de mari au fost (sunt inca) sumele de bani depuse de-a lungul anilor, in diverse conturi (secrete, vai!) din bancile elvetiene de catre armate intregi de dubiosi cu pretentii si statut de businessman...Nu mai pun la socoteala aurul evreilor deportati pe care urmasii acestora n-au nici cea mai mica sansa sa-l recupereze...Nici nu vreau sa amintesc simpatiile partii germane din Elvetia pentru Reich-ul lui Hitler sau transporturile de arme spre Germania nazista. Elvetia este o tara care nu datoreaza nimic nimanui si care ramane, iata, o insula de bunastare in mijlocul unei structuri politico economice care nu o duce foarte bine...Nici nu ma mira faptul ca Elvetia a ales neutralitatea (atat fata de NATO cat si fata de UE).

  Totusi...pe ce lume traiesc elvetienii??? Pe cine vor ei sa pacaleasca vanzand, la 750.000 $, un ceas de mana? Sa inteleg ca bunastarea actuala a Elvetiei e fundamentata pe banii altora si pe smecherii de acest gen?

  Herr Johann Schneider Ammann, ist meine Annahme richtig?

2 comments:

  1. Emil Berdeli. "Banii, rotitele care pun in miscare roata lumii" - nu mai stiu cine a zis-o, dar a nimerit-o.

    ReplyDelete
  2. @Emil Berdeli

    Asa e! Mai mult, nemtii au o vorba: "Von nichts kommt nichts", adica "Din nimic nu iese nimic"!
    Elvetienii au grija sa puna in aplicare spusa asta germanica. Deh, o parte din ei sunt germani!
    Ist das klar?
    :)

    ReplyDelete