Tuesday, March 8, 2011

"Mai bine mai tarziu decat niciodata"? Ramane de vazut...

'Mai bine mai tarziu decat niciodata" spune un proverb romanesc. Sigur, viata are si aspectele ei ireversibile, fatale si implacabile astfel incat e posibil ca unele masuri sa fie chiar PREA TARZII.

Depinde insa le ce ne referim...Logica de mai sus se poate aplica la o infinitate de situatii.
Nu mi-e clar insa de ce au trebuit sa treaca 21 de ani pana cand primul studiu de specialitate sa scoata la iveala un adevar pe cat de trist pe atat de evident: depresia este mai frecventa decat diabetul!!!

Concluzia e valabila pentru Romania si se bazeaza pe un studiu recent realizat pe un esantion de 2400 de persoane.

21 de ani in care, inexplicabil, boala psihica (in general) si depresia (in particular) au fost subiecte publice tabu. Ori asta spune multe, foarte multe despre gradul de dezvoltare al unei societati, in speta societatea romaneasca.
Sigur, studiul are marjele lui de eroare determinate de factori precum dificultatile de esantionare sau profesionalismul celor care au executat studiul. Insa, cu toate limitele de rigoare, el spune ceva teribil: ca romanii sufera nu numai de saracie (o buna parte dintre ei), ca sufera nu numai de prostie (o majoritate confortabila as spune), dar ca multi, poate socant de multi sufera de depresie. Ori asta este inca o piatra de moara agatata de gatul calitatii vietii pentru toti acei suferinzi si pentru apropiatii lor.

Considerata a 4-a boala psihica dpdv al raspandirii la nivel mondial, conform World Health Organization , depresia este, dincolo de tarele deja cunoscute ale societatii romanesti, o alta piatra de moara agatata de gatul dezvoltarii societatii, o mlastina pe care impotenta intelectuala a decidentilor politici, indolenta oamenilor de rand, neprofesionalismul si prejudecatile de Ev Mediu timpuriu n-au fost in stare sa o sece, ba mai mult, as spune, au intins-o ca suprafata si adancit-o in Romania.

Daca la acest studiu as adauga un reportaj pe care l-am mai mentionat intr-un articol cred ca avem tabloul complet al dezastrului cu nume de sclav - Rumania - .

PS. Pacat ca in acest dezastru sunt prinsi cu spatele la zid si oameni de calitate...

No comments:

Post a Comment