Monday, February 13, 2012

Q.E.D.

Atunci cand baleiezi intre mirarea tampa si intrebarile (retorice) imbecile, nu faci altceva decat sa legitimezi spusa lui Albert EINSTEIN conform careia doar "Universul si prostia umana sunt infinite".

A considera ceea ce este repetitiv ca normalitate si ceea ce este imprevizibil ca anormalitate face parte din cadrele mentale aproape indestructibile. De aici rezulta si concluziile de rigoare...

Numai ca nu tot ceea ce e repetitiv si previzibil e nornal si nu tot ceea ce e imprevizibil e anormal. Un alcoolic irecuperabil care e beat zilnic are un comportament previzibl si repetitiv, conform precedentelor lui comportamentale. Inseamna ca el este normal? Nici vorba, mai ales atunci cand OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) considera alcoolismul ca fiind a 4-a maladie psihica la nivel mondial, ca raspandire si gravitate, dupa schizofrenie, oligofrenie si depresie.
Mai departe...nu tot ceea ce e imprevizibil e anormal. Prabusirea unui pod, la 50 de ani de la constructia lui, poate fi rodul uzurii fizice, termice, mecanice la care a fost supus in jumatate de secol! Deci....prabusirea lui este o consecinta fireasca a folosirii lui, a conditiilor speciale de trafic care l-au uzat puternic, etc..! Ah, ca prabusirea se transforma intr-un eveniment dramatic (cu morti si raniti) si absolut imprevizibil DOAR PENTRU CA NIMENI NU ISI DOREA/SE ASTEPTA LA ASA CEVA...asta e alta poveste....Ratiunea unor evenimente imprevizibile sta altundeva decat in nivelul de expectanta pe care il au oamenii in raport cu evenimentul respectiv.

Revenind la distinctia normal/anormal din perspectiva nivelului de expectanta al oamenilor...e clar ca iarna 2011-2012 se inscrie in acest tipar! De ce? Pentru ca ea nu se inscrie DELOC in nivelul de expectanta al oamenilor (in general) si al europenilor (in special). Ani de zile, confruntati cu ierni tot mai blande, oamenii, in indolenta lor cvasigeneralizata, s-au impacientat exponential si isteric cu gandul la o eventuala apocalipsa climatica datorata eventualei "incalziri globale". Tema (ingrijorarea in fata manifestarilor naturii) nu e noua, ea exista din antichitate! Nenorocirea face ca ingrijorarea (puerila si autodistructiva!) a oamenilor privind "schimbarile climatice" sa se transforme intr-o isterie globala sustinuta de o miscare politica militanta, dusmanul nr 1 al capitalismului si aliatul nr 1 al ursilor polari! Nimic mai ridicol si mai contraproductiv!

Ei bine, logica "mother nature" dribleaza logica (si asa precara...) a oamenilor. Dovada ca, in ciuda ingrijorarilor tampe ale oamenilor...cum ca iarnile de altadata au "disparut" si, vai, ne paste apocalipsa incalzirii globale, iarna actuala si-a intrat puternic in drepturi, recuperand absenta ultimilor (cel putin) 35 de ani! Teama (evident nejustificata, insa puternic amplificata prin mass-media) de o apocalipsa climatica legata de incalzire...s-a transformat in cosmarul real generat de o iarna in toata puterea cuvantului, cu zapezi de 4 metri si cateva sute bune de morti in toata Evropa!

Logica expectantei, repetitivitatii fenomenelor (naturale si/sau sociale) a fost driblata si puternic umilita de logica "mother nature" Aviz amatorilor!


Q.E.D.

No comments:

Post a Comment