Friday, December 3, 2010

1 Decembrie 1918 - Ziua Nationala a...nimanui

Recent, asta insemnand acum vreo 2 luni..., ii spuneam unei romance (emigrata si ea in Canada), putin mai in varsta decat mine, ca eu nu apartin Romaniei decat printr-un accident biologic.
M-a privit lung...si a zis printre dinti (eu facandu-ma ca nu aud...): "cam arogant"!
Stiu, adica intuiesc ce a fost in capul ei in acele momente...
Ce si-o fi spus:"....mda, ia uite si la desteptu' asta...nu crapa pielea pe el de arogant ce e..."

Ei bine...imi mentin cele spuse! Sincer, nu simt (nici nu am prea simtit vreodata) ca fac parte, spiritual, mental, comportamental din Romania. Mai stiu ca sunt multi aceia care simt la fel, desi probabil nu au spus-o niciodata.

Paradoxal, in Romania s-au nascut si oameni de valoare, si asta nu trebuie sa o spun eu! Dramatic insa e faptul ca mai toti romanii de valoare au fost nevoiti sa emigreze (temporar sau definitiv) pentru a reusi sa se puna in valoare. Exemple, in acest sens, sunt multe!

Sa revin...Oare cum as putea sa fac parte mental, spiritual, comportamental dintr-o tara in care "oamenii de rand" (de/din care rand?)...habar nu au de 1 Decembrie 1918? Cum as putea sa ma "identific" cu niste trogloditi analfabeti, alcoolici, aproape dementi...care habar nu au de semnificatia lui 1 Decembrie 1918...in schimb, cuvantul "sarbatoare" este cel mai bun pretext pentru ei sa nu munceasca si, evident, sa petreaca la un gratar (numai unul?) si o bere (la cate minute?) cu prietenii. Oh, si asta...nu oriunde...ci intr-un colt de padure...la "iarba verde'...unde, dupa plecarea lor, vor ramane munti de gunoaie si decibeli rataciti de manele!

Eu stiam ca "omul sfinteste locul", nu ca il spurca
Si vai, romanii isi spurca locul extrem de repede!

Un sondaj (sub forma de mini-reportaj) ne arata astazi, la sfarsit de 2010, cat de alienati sunt romanii, cat de trogloditi si de "vaisamaristi"...incat habar nu au de eforturile elitei intelectuale de la inceputul secolului XX si de alipirea Transilvaniei la Romania.
Se rasuceste in mormant (de fapt in groapa din Cimitirul Saracilor din Sighetul-Marmatiei, aruncat ca un caine de catre comunisti) eminentul avocat si aparator al drepturilor romanilor Iuliu MANIU, episcopul greco-catolic Iuliu HOSSU, sau Gheorghe Pop de Basesti

Iata pentru cine a murit in inchisoare MANIU, iata pentru cine a suferit prigoana comunista Iuliu HOSSU....care, pe patul de moarte, a spus: "lupta mea s-a sfarsit, a voastra continua"!

Lupta cui Iuliu? Si pentru ce?

2 comments:

  1. asta e frate, realitatea bate filmu cum se zice...
    noi sa fim sanatosi si sa mergem mai departe, pana la urma, fiecare e responsabil de viata lui...totusi e pacat ca majoritatea, hoarda, e imbecila si necivilizata in tara aia...Imbecili is peste tot, nu neg asta, dar si sa fi bou si necivilizat si barbar de'a dreptu..mai greu gasesti
    numai bine
    super articol
    Mircea

    ReplyDelete
  2. @Mircea

    Asta e, vorba ta!
    Nimeni nu are pretentia ca o tara sa fie formata de o majoritate de genii! Nici o tara nu a fost, nu este si nu va fi formata DOAR din genii!
    Dar sa fii atat de ignorant, de troglodit si de imbecil...sa nu stii ca 1 Decembrie 1918 a insemnat Unirea Transilvaniei cu Romania...

    Nenorocitii aia habar nu au, pana la urma, ce sarbatoresc...
    Pentru ei...nu conteaza decat faptul ca e "sarbatoare", adica prilej de nemunca, de betie si de o manea si un gratar cu prietenii la iarba verde!

    Niste nenorociti!
    Ce sa mai spun?
    Mai pot sa spun ceva?

    Hai noroc si numai bine!
    Vorba ta, NOI SA FIM SANATOSI!
    :)

    ReplyDelete