Friday, December 24, 2010

SUA...incotro?

Un model pentru multa lume, un exemplu pentru multe tari, subiect de discutii din Niger in Suedia si din Tuvalu in Portugalia. Un jandarm de la care toata lumea asteapta solutii dar si pe care toata lumea il uraste atunci cand intervine, evident, din interes si mai intotdeauna pentru petrol.

O tara de emigranti veniti din toate colturile lumii. Un imperiu construit in mai putin de 300 de ani. Un garant al prosperitatii Europei de Vest dupa 1945, un artizan al prabusirii comunismului in Europa de Est. Tara cu cele mai puternice universitati, cu cea mai mediatizata metropola, cu cea mai puternica industrie de star-uri!
O societate care a creat, din plin desert, in mai putin de 100 de ani, o "Mecca a banilor", unde se pierd si se castiga averi intr-o secunda!


O tara pe care mai toata lumea o fixeaza in stereotipuri. O democratie in care cetatenii isi aleg inclusiv seful politiei si procurorul districtual. O lume in permanent freamat, pudica si extraordinar de libertina in acelasi timp. Libera si extrem de restrictiva. Pacifista si razboinica. Impartita in 1001 de optiuni personale insa in doar 2 viziuni politice nationale - democrati si republicani - . O destinatie visata de multi, atinsa de putini.


O lume spectacol care se reinventeaza zilnic. O societate care a creat PR-ul...dar care trece printr-un moment care ii cere sa fie mai "reala" ca oricand.


Tara care a inventat Internet-ul se afla acum la o rascruce. Recentul discurs al senatorului republican Bernie SANDERS ma pune pe ganduri. Pentru ca "bastionul" libertatilor si prosperitatii risca sa devina (sau poate ca a ajuns deja!!!) terenul de manifestare al unei plutocratii tot mai flamanda, mai agresiva si mai iresponsabila.

Nu mi-e clar cum va arata SUA peste 100 de ani! Dar din cele spuse de Bernie SANDERS...

No comments:

Post a Comment